StoryEditor

Nedarí sa vám už dlhšie zhodiť nabraté kilá?

26.02.2010, 00:00
Sú to kilogramy získané počas sviatkov? Tie už sú predsa dávno za nami a vy si kladiete otázku: "Čo robím zle"? A pritom trénujete a makáte, ako o dušu spasenú?

Sú to kilogramy získané počas sviatkov? Tie už sú predsa dávno za nami a vy si kladiete otázku: "Čo robím zle"? A pritom trénujete a makáte, ako o dušu spasenú?

6 najčastejších príčin nadváhy
· Strava plná živočíšnych tukov a jednoduchých cukrov (napr. z krému v obľúbených krémových zákuskoch alebo v husacine u starkej)
· Zlý denný stravovací režim
· Stravovanie nie pre utíšenie hladu, ale ako otročenie túžbe po pochúťkach
· Stres
· Depresia (hlavne u žien je nárast hmotnosti často spojený s rozhodenou psychikou)
· Skoršie neúspešné pokusy o chudnutie (ako sme už písali, po predchádzajúcich neúspechoch sa tuk v tele uložil namiesto svalov)

1. problém: telo ako sporiteľňa
Vyľakať sa pri pohľade na ručičku váhy a prijať radikálne opatrenie typu „Tak a odteraz vôbec nejem“ nie je prezieravé. Keď budete hladovať, dostane sa k slovu tzv. šetriaci gén (podľa anglického termínu „thrifty gene“), ktorý doteraz chráni veľa ľudí v treťom svete pred rýchlou smrťou od hladu. Keď sa napríklad pri diéte príliš spomalí metabolizmus, vyšle telo signály na ukladanie zásob na horšie časy. Tento gén nie je aktívny (jednoduchšie povedané) iba v období, keď organizmu dopriavame pravidelný prísun hodnotnej potravy. Radšej v malých dávkach, ale aspoň päťkrát denne.

2. problém: nevyvážená strava
Naozaj maximálnu pozornosť venujte zloženiu jedálnička. Ak si nie ste istí, koľko a čoho máte zjesť, radšej sa obráťte na dietológa. Postačí, aby vám chýbala iba jedna jediná dôležitá živina, a telo sa pokúsi získať si ju zvýšenou chuťou. Dúfa, že budete viacej jesť a chýbajúcu látku mu dodáte.

3. problém: rafinované kalórie
Ak sa potrebujete zbaviť troch až piatich „sviatočných“ kilogramov, znížte príjem jednoduchých cukrov, rafinovaných škrobov a alkoholu. Nadbytočné vanilkové rožky nadrobte kačkám v rybníku pri rozcvičke pred behaním. Stačí ubrať 240 kcal denne (čo sú napríklad dva poháre vína, čokoládová tyčinka alebo miska mandlí) a ľahko zhodíte pol kilogramu týždenne. Ženy by nemali pri redukcii hmotnosti skonzumovať viac ako 1 900 kcal za deň, muži viac než 2 050 kcal. Pozor: Príjem pod 1 200 kcal spôsobuje zníženie pokojového metabolizmu (množstvo energie, ktoré telo spáli za deň, aj keď zostane v úplnom pokoji) a chudnutie sa takmer úplne zastaví.

4. problém: príliš veľa pohodlia
Dajte sa do pohybu. Pre začiatočníkov stačí iba polhodinový džoging trikrát týždenne. Využite každú inú príležitosť na pohyb navyše. Prestaňte používať výťah a autom jazdiť aj po noviny.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
18. apríl 2024 02:41