StoryEditor

Bežecké jubileum Majcichovskej desiatky

05.03.2010, 23:00
S priateľom Vítom Mercelom som začiatkom r. 1979 vymyslel cestný beh Majcichovská desiatka. Oboch nás inšpiroval historický let prvého Česko-slovenského kozmonauta Vladimíra Remeka.

S priateľom Vítom Mercelom som začiatkom r. 1979 vymyslel cestný beh Majcichovská desiatka. Oboch nás inšpiroval historický let prvého Česko-slovenského kozmonauta Vladimíra Remeka.

Ten počas stredoškolských štúdií behal za Slavoj Čáslav. Boli sme hrdí, že po ZSSR a USA je Československo treťou krajinou na svete, ktorá má svojho kozmonauta. Premiéra v obci neďaleko Trnavy sa bežala 2. marca 1979, na počesť 1. výročia štartu kozmickej lode Sojuz 28 s Remekom na palube. Išlo vôbec o prvú medzinárodnú posádku z programu Interkozmos.

V nedeľu 7. marca o 11.45 h odštartujeme pred budovou Obecného úradu v Majcichove (okres Trnava) symbolický Remekov beh a o 15 minút neskôr aj naostro 20. ročník medzinárodného cestného behu Majcichovská desiatka (podujatie malo koncom predošlého milénia niekoľkoročnú prestávku). Ako ma informoval priateľ Milan Kraic, riaditeľ jubilejných pretekov, podľa predbežných prihlášok sa očakáva rekordný pelotón (doteraz najviac bežalo naraz 146 mužov a žien). Pripomínam však, že prihlášky vopred nevyžadujeme. Pre všetkých záujemcov o hlavné preteky pristavíme pred železničnou stanicou v Trnave mimoriadny autobus, ktorý bude mať odchod o 10.30 h. Rovnako je zabezpečená bezplatná preprava z Majcichova do Trnavy, hneď po skončení sviatočného programu.

Minuloročné prvenstvo by mali obhajovať poprední atléti Imrich Magyar (AC Nové Zámky) a Jana Zatlukalová (AK Spartak Dubnica n. V.). Rekord cestného mítingu držia reprezentanti ČSSR Jozef Lenčéš (Inter Bratislava – 1982, 29:41,2 min) a Ľudmila Melicherová (Slávia PF Banská Bystrica –1987, 34:21,2).

Súperenie na rýchlej, úradne premeranej trati v uliciach obce bude zároveň 2. kolom 12-dielnej Trnavskej župnej bežeckej ligy 2010 (po úvodnej Suchovskej pätnástke). Nad celým seriálom prevzal záštitu poslanec Národnej rady SR, predseda Trnavského samosprávneho kraja Ing. Tibor Mikuš, bývalý vynikajúci karatista (tretí v ME 1980 a 14-násobný majster ČSSR i Slovenska).

Radi privítame všetkých ctiteľov kondičného a rekreačného behu, bez rozdielu veku či výkonnosti. Podujatie spadá do rámca osláv štyridsiatin džogingu v trnavskom regióne.

Festival zdravia v Majcichove sa však začne 7. 3. už o 10.00 h rámcovými pretekmi žiactva na tratiach od 90 m (deti materských škôl) až po 1 500 m (najstaršia kategória chlapcov).

Všetkých priateľov bežeckej komunity srdečne pozývam do Majcichova. Príďte sa presvedčiť o dobroprajnosti tamojšieho štábu pod taktovkou starostu obce Jozefa Adámka a jeho zástupcu Vladimíra Žáka. Pretekárska tombola M-10 býva jedna z najbohatších v rámci vidieckych festivalov v maratónkach.

Pre nás, nadšencov od kormidla jubilejného dejstva Majcichovskej desiatky, je veľkou poctou pozdravný list z Bruselu od poslanca Európskeho parlamentu pána Vladimíra Remeka (po kliknutí sa zobrazí v plnej veľkosti):


menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
18. apríl 2024 21:12