StoryEditor

Ako na pol/maratón bez bolesti

10.03.2010, 23:00
Bežecká udalosť roka v Bratislave sa blíži a vy ste sa na ňu prihlásili, poctivo trénujete a chcete, aby váš pol/maratón dopadol čo najlepšie. Na čo preto nezabudnúť?

Bežecká udalosť roka v Bratislave sa blíži a vy ste sa na ňu prihlásili, poctivo trénujete a chcete, aby váš pol/maratón dopadol čo najlepšie. Na čo preto nezabudnúť?

Pozor na odreniny
Určite sa vám aj pri tréningu stalo, že ste dobehli a štípalo vás na stehnách, či pľuzgier v teniskách, pod pazuchami a ženy poznajú nepríjemne štípanie v oblasti podprsenky. Je preto dobré si zapamätať, ktoré ponožky, nohavice, topy, či podprsenky to spôsobili a na svoj veľký beh si ich nebrať. Zaobstarajte priedušné oblečenie, ktoré odvádza pot. Chúlostivé miesta si potrite vysoko mastným krémom (napr. indulónou, najlepšie však vazelínou). Predídete tak bolesti počas behu, čo môže rozladiť vašu pohodu a mať vplyv na váš výsledný čas.

Prehodnoťte vzdialenosť
Rozdeľte si celú vzdialenosť na úseky a tým svoju psychiku udržujte v pohode tým, že vždy sa sústreďte iba na tu „desinku“, či päťkilometrovú vzdialenosť. Psychická pohoda je pre váš výkon veľmi dôležitá a preto keď budete už iba zopár kilometrov pred cieľom a začne vás zmáhať kríza, nehovorte si „ešte 5 km“, ale „už iba 5 km“, či „veď to už dám, je to menej ako klasická desina, ktorú ubehnem bez problémov“.

Toto je len veľmi málo z toho, čo vám chceme prízvukovať a budúci týždeň prinesieme ďalšie. Ak však máte už teraz tipy, či vychytávky na čo určite nezabudnúť, napíšte ich do diskusie.

Držíme palce ;)


menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 06:10