StoryEditor

Začínate? Poradíme vám ako spraviť prvý krok

19.05.2010, 01:00
Či už ste si dali za cieľ schudnúť, či možno odbehnúť niektorý súťažný beh, začiatky sú vždy najťažšie. Vydržať je alfou a omegou následného úspechu. Keď si beh zamilujete, ťažko sa ho vzdáte len tak bezdôvodne.

Či už ste si dali za cieľ schudnúť, či možno odbehnúť niektorý súťažný beh, začiatky sú vždy najťažšie. Vydržať je alfou a omegou následného úspechu. Keď si beh zamilujete, ťažko sa ho vzdáte len tak bezdôvodne.

Pre začiatok bude dobré, ak odbehnete aspoň minútu vkuse a následne budete počas ďalších vybehnutí, svoj kontinuálny čas zvyšovať, samozrejme nie je nič zlé na tom, ak budete beh striedať s chôdzou, až dosiahnete približne do mesiaca 20 minút behu bez prestávky.

Prvý krok

Začať môžete postupne a nič sa nestane, ak svoj beh skôr odkráčate. Dôležitý bude prvý krok a to, že sa donútite hýbať.

Ďalšími krokmi by malo byť následne zvyšovanie dlžky kontinuálne ubehnutého času, čím docielite, že najbližší týždeň ubehnete naraz niekoľko minút. Dajte si cieľ, že to bude napríklad 10 minút a motivujte sa k zvládnutiu tohto cieľa. Ak ho pokoríte, odmeňte sa a s radosťou si určite cieľ pre nasledujúci týždeň.

Ak si neviete určiť "dĺžku", či čas, ktorý by mal byť váš cieľ, skúste si na googli nájsť rôzne tréningové plány podľa rôznych cieľov, vytlačte si ho a napríklad pripnite na chladničku. Po úspešne zvládnutom tréningu si do neho urobte poznámky a určite nezabúdajte na dni voľna. Regenerácia je nevyhnutná a má rovnakú váhu, čo sa motivácie týka, ako odbehnutá vzdialenosť.

Prvý mesiac

Po prvom mesiaci zhodnoťte, či ste svoj cieľ dosiahli a podľa to si určite ten ďalší - na najbližší mesiac... atď, prípadne si vyhliadnite niektorý z miestnych behov, ktoré by ste chceli odbehnúť a trénujte naň. Často je to silnou motiváciu, prečo isť trénovať, aj keď sa cítite K.O. Držíme palce.

Tento článok vznikol hlavne z dovôdu, aby sa začínajúci bežci nehanbili spýtať a poradiť s možno skúsenejšími a otvorene sa spýtali na rady a tipy.

Tak sa spolu rozbehnime...

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 16:57