StoryEditor

Beh v horúcom počasí II.

02.08.2010, 00:00
Dnes nadviažeme na článok, ktorý nám priniesol riziká prehriatia organizmu a to vysvetlením tepelných indexov a ich vplyv na výkon bežca.

Dnes nadviažeme na článok, ktorý nám priniesol riziká prehriatia organizmu a to vysvetlením tepelných indexov a ich vplyv na výkon bežca.

Dnes nadviažeme na článok, ktorý nám priniesol riziká prehriatia organizmu (Beh v horúcom počasí I.)a to vysvetlením tepelných indexov a ich vplyv na výkon bežca.

Kombinácia vplyvu teploty a vlhkosti vzduchu sa popisuje tepelným indexom (pozri tabuľku). Čím vyšší je tepelný index, tým väčší je vplyv na pokles výkonnosti a na spomalenie tempa behu. Presun časti krvi do podkožných oblasti spôsobuje, že do mozgu a do iných orgánov tela ako aj do svalov prúdi menšie množstvo krvi, čím sa zhoršuje výkonnosť bežca. Toto spôsobuje predovšetkým zhoršenie aeróbnej vytrvalosti bežca a skorší nástup únavy ako za normálnych okolností.

Tabuľka - Tepelný index (kliknutím zväčšíte):


Faktory zvyšujúce riziko tepelného prehriatia:

1. Intenzita a doba trvania telesného zaťaženia - čím dlhšie trvanie a čím väčšia intenzita t.j. väčší energetický výdaj tým väčšie riziko prehriatia vnútra organizmu. Krátke bežecké disciplíny ako je šprint sú podstatne menej ovplyvnené teplom a vlhkosťou ako disciplíny vytrvalostné.
2. Teplota ovzdušia
3. Vlhkosť vzduchu – intenzita odparovania potu z povrchu kože je silne znižovaná narastajúcou vlhkosťou
4. Dehydratácia – znižuje schopnosť potiť sa
5. Oblečenie - musí umožňovať zbavovanie sa tepla z radiácie
6. Kondičný stav - netrénovaný jedinci môžu mať problém primerane využiť chladiaci efekt odparovania potu. Takisto obézni jedinci budú mať problém kvôli tepelno-izolačným vlastnostiam tukových vrstiev.
7. Zdravotný stav - chronické choroby ako cukrovka a srdcovocievne ochorenia majú negatívny vplyv
8. Požitie alkoholu alebo iných drog
9. Nedostatočná aklimatizácia na teplo a vlhkosť
10. Vek – mladiství a najmä deti sú na vplyv tepla citlivejší ako dospelí

Nabudúce Rady a odporúčania pre tréning v extrémne horúcom počasí.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
16. apríl 2024 09:30