StoryEditor

Ženská mytológia

06.08.2010, 00:00
Na štartové pole pretekárok v behu býva celkom tristný pohľad. Schádzajú sa v ňom hlavne tie, ktoré sa navzájom dobre poznajú. Všetci poznajú aj ich výkony, a tak je poradie v cieli ľahko predvídateľné už na štarte.

Na štartové pole pretekárok v behu býva celkom tristný pohľad. Schádzajú sa v ňom hlavne tie, ktoré sa navzájom dobre poznajú. Všetci poznajú aj ich výkony, a tak je poradie v cieli ľahko predvídateľné už na štarte.

Bežkyne preto musia pretekať predovšetkým so svojím vlastným časom, občas s niekoľkými súperkami, ktoré sú na tom približne rovnako. Pokiaľ prídu. Je to veľká škoda – snáď každá športovkyňa by uvítala viac sparringpartneriek a súperiek zároveň. Smutné na tom je, že za nízky počet dievčat a žien na tratiach môžu ich vlastné mylné predstavy a tradované mýty. Sami sa môžete zamyslieť nad príkladom ôsmich najčastejších mýtov a výhovoriek, prečo tá či oná chodí iba na hodiny cvičenia do uzatvorených priestorov, či tiež nie ste ich obeťou. Možno aj nájdete motiváciu, prečo to zmeniť.

Nie sme od prírody súťaživé
Na rozdiel od samčej polovice ľudstva nie je medzi ženami toľko osôb, ktoré rady ukazujú, čo vedia, a ktoré majú potrebu merať si sily s ostatnými. Nemajú často ani nijaké zvláštne túžby predvádzať sa na verejnosti.

Podstatou kondičného behania pre zdravie, a dokonca aj celého radu pretekov, pritom nie je ani tak súťaživosť, ako starostlivosť o zdravie a stretávanie sa s priateľmi. Súťaživosť prichádza k slovu až pre tie ženy, ktoré chcú naháňať body v lige a usilujú sa o umiestnenie v prvej päťstovke Pražského medzinárodného maratónu alebo aspoň o čo najlepšiu pozíciu vo svojej vekovej kategórii. Inak je najdôležitejšou motiváciou prostá radosť z pohybu.

Milá správa pre dámy, ktoré dosiaľ váhajú: muži sa na pretekárskych tratiach delia v zásade na dve skupiny – tí prví vidia nežnejšiu polovičku ľudstva medzi sebou na trati radi. Poskytnú štít proti vetru, pomôžu s niekoľkými kilometrami v maratóne. Druhí sú alergickí na to, keď ich žena na trati predbehne, a svojej pozície sa len tak nevzdajú. Aj takí sú však radi, keď nežné stvorenie stretnú na trati. Síce sa predvádzajú, ale v skutočnosti sú takmer všetci féroví a prajúci. Navyše, milé dámy, koho by nepotešilo taktiež niekedy dobehnúť alebo rovno predbehnúť niektorého z nich? Súťaživý duch v takom prípade môže pomôcť zlepšiť výkon obidvom.

Nemáme čas kvôli rodine alebo práci
Niektoré ženy bez hlbšej úvahy odmietajú pozvanie na beh predovšetkým preto, že by pre pracovné vyťaženie a starostlivosť o rodinu sotva našli čas na pravidelný tréning. Niečo pravdy na tom je, avšak napriek tomu ide väčšinou o obyčajnú výhovorku. Je len potrebné, aby sa ženy naučili lepšie si organizovať čas. A v rodine si vymedzili svoje „územie“.

Musia presvedčiť svojich najbližších, aby prijali beh ako súčasť ich osobnosti a rešpektovali to. Beh môže byť pevnou súčasťou života vydatej ženy či novopečenej matky, ktorá športovala, ale aj tej, ktorá sa z rôznych dôvodov rozhodla začať pracovať na svojom zdraví. Aj muž si bude viac vážiť ženu, ktorá má aj iné ušľachtilejšie vyžitie ako iba udržovanie domáceho kozuba.

A prečo by vlastne iba páni mohli mať svoje koníčky, zatiaľ čo ženy by sa ich mali vzdávať, lietať okolo sporáka, mať zlý pocit zo seba samej a navyše nepekne priberať.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
27. júl 2024 10:38