StoryEditor

Ako *prežiť* svoj prvý triatlon

26.08.2010, 00:00
Triatlon pre všetkých, o ktorom sme písali minulý týždeň, sa stretol s veľkými sympatiami a mnohých presvedčil, aby sa tejto akcie zúčastnili. Preto vám dnes prinášame niekoľko rád a tipov, na čo sa pripraviť a na čo nezabudnúť, ak sa ho chcete zúčastniť.

Triatlon pre všetkých, o ktorom sme písali minulý týždeň, sa stretol s veľkými sympatiami a mnohých presvedčil, aby sa tejto akcie zúčastnili. Preto vám dnes prinášame niekoľko rád a tipov, na čo sa pripraviť a na čo nezabudnúť, ak sa ho chcete zúčastniť.

Triatlon pre všetkých, o ktorom sme písali minulý týždeň, sa stretol s veľkým ohlasom a mnohých presvedčil, aby sa tejto súťaže zúčastnili. Tento článok je preto určený všetkým, ktorí sa chystajú zájsť svoj prvý triatlon, na čo nezabudnúť pri balení na preteky, ako postupovať s prípravou svojej športovej výstroje pred štartom a pár ďalších rád, ktoré vám pomôžu na vašom prvom triatlone (či už tom olympíjskom, alebo hobíkovskom).

Na registráciu je vždy vhodné prísť čo najskôr, dve hodiny pred štartom stačia, pretože čím skôr ju vybavíte tým skôr sa môžete začať venovať sebe a svojmu športovému arzenálu. Najdôležitejšie na registrácií je to, že dostanete štartové číslo a prípadne čip na meranie času. Počas celej prípravy pred štartom bude komentátor informovať o otvorení a uzatvorení depa a iných dôležitých oznamoch.

Pri cyklistike treba mať štartové číslo vzadu, pri behu vpredu. Na toto sa používa tzv. “pretekárska gumička“, čo je vlastne elastický opasok a upevnenia štartového čísla, dajú sa však použiť klasické elastické gumičky z galantérie, ktoré poslúžia rovnako dobre (nejaké sa občas nájdu aj na registrácií). Netreba však zabudnúť na zicherky bez nich totiž číslo ťažko upevníte.

Po registrácií si väčšina pretekárov ide uložiť veci do depa: bicykel, prilbu, štartové číslo bežecké tenisky, okuliare a nejakú výživu (fľašu s ionťákom). Pri depe stáva rozhodca a každému postupne kontroluje brzdy a prilbu, ktorá by mala byť upevnená na hlave a nemala by sa moc hýbať a taktiež by sa nemal remienok dať vyvliecť cez bradu. Ďalej rozhodca skontroluje brzdy (brzdové páčky sa pri ich stlačení nemôžu dostať až k riaditkám). Na niektorých pretekoch sú v depe pretekári radení podľa štartového čísla a niekde nie. Treba si vždy nájsť buď svoje miesto, alebo výhodnú pozíciu, keď nie je okolo vás veľa iných pretekárov, ale aby ste zas mali voľný prístup k bicyklu a k východu z depa.

Ďalšia dobrá rada, keď už idete do depa je celkom fajn zobrať si všetko so sebou naraz. Každý pretekár hovorí, že pretek sa rozhoduje aj v depe. Tretry a tenisky je dobré si rozopnúť a položiť k bicyklu, prilbu s číslom a okuliarmi si pretekári dávajú medzi brzdové bowdeni a riaditká. Keď si trúfate na olympijský triatlon je dobré si vziať dve fľaše s vodou a nejakú tú tyčinku alebo gél, ktorý si môžete prilepiť na rám izolačnou páskou. Na olympijskom triatlone to môže byť celkom nápomocné, šprint a kratšie sa dá absolvovať aj bez gélu či tyčinky. Vždy je však lepšie mať jedlo poruke ako ho nemať vôbec.

Keď sa uistíte, že už máte v depe všetko čo budete potrebovať po plávaní na cyklistiku a záverečný beh, je dobré si dať nejakú tú rozcvičku: strečing, rozbehanie a pod. Rozcvičte sa ľahko, len aby sa telo pripravilo. Keď už ste rozcvičený tak sa oblečte do dresu v ktorom budete pretekať, zoberte čiapku, okuliare a ak máte aj neoprén tak si ho oblečte trošku skôr, lebo sa oblieka trochu ťažšie a vždy je dobré mať po ruku nejakého pomocníka, ktorý vám s tým pomôže.

Dávajte si pozor, aby ste stihli prísť na štart včas, aby ste počuli výklad trate a stihli sa rozplávať. Na presun k štartu je dobré si obuť nejaké šľapky, aby sa vám nezapichávali kamienky v horšom prípade sklo do chodidiel. Mali by ste mať však niekoho kto vám ich počas preteku postráži. Plavecká čiapka sa hodí hlavne do studenej vody, voda vám tak predsa odoberá o niečo menej tepla. Pri plávaní sa často zahmlievajú okuliare. Dajú sa kúpiť všelijaké prípravky proti zahmlievaniu, stačí však ak si ich dobre vyčistíte a trochu do nich nasliníte a potom samozrejme opláchnete. Lepšie potom vidíte na bójky a aj na breh.

Po výbehu z vody idete rýchlo do depa. Počas behu si dajte dolu okuliare a čiapku. Prilbu si musíte nasadiť a zapnúť ako prvú (tak je to v pravidlách), hodiť okolo pásu gumičku so štartovým číslom, obuť si tretry a zobrať svoj bicykel. S bicyklom bežíte cez depo. Nasadnúť na bicykel môžete až po prekročení čiary, ktorá ohraničuje koniec depa. Tam väčšinou stojí rozhodca. Výhoda triatlonového dresu je to, že si v depe nemusíte na mokré telo obliekať dres, prípadne tričko, čo ide veľmi ťažko.

Plávať môžete pokojne v plavkách na beh a cyklistiku si však musíte dať niečo aj na vrchnú časť tela tričko alebo tielko(tielko sa pravdepodobne oblieka lepšie). Ženy samozrejme môžu absolvovať aj celý pretek v plaveckých plavkách. Niektorí pretekári nepoužívajú tretry, je to na každom individuálne. Ak sú však kopce, alebo ťažšia cyklistická trať, tretry sú lepšie. Na cyklistike väčšinou oceníte, že máte nejaký ten gél pri sebe, aspoň bude viac energie na beh. Tretry si môžete vyzuť ešte za jazdy, keďže ostanú zapnuté v pedáloch, ak to však nemáte natrénované alebo nie ste si takýmto manévrom istý, radšej si tretry vyzujte normálne a prejdete do depa v nich. Ak si ich predsa vyzujete je dobré mať v depe uterák, alebo nejakú podložku, aby ste si utreli nohy a nestáli na kamienkoch.

Tí, ktorí išli na bike v teniskách to v depe majú ľahšie a môžu ísť skôr na beh. Vo svetovom triatlone však nenájdete asi nikoho kto by chodil na bicykel v teniskách, v hobby kategórií je to však úplne normálne. Ponožky na beh netreba, ak však nie ste zvyknutí behať bez nich, je lepšie tých pár sekúnd obetovať. Už veľakrát sa stalo, že si niekto zodral nohu až do krvi práve preto, že nemal ponožky. Číslo si pretočte dopredu a už ostáva posledných 10km behu (pri šprinte, či hobby triatlone samozrejme menej ;) ). Pred behom je dobré sa občerstviť, napiť vody a dať si nejakú šiltovku alebo šilt na hlavu, lebo keď páli slnko tak to nie je moc príjemné bez pokrývky hlavy.

  Na čo nezabudnúť po skončení preteku
Keď sa po preteku otvorí depo a môžete si zobrať svoj bicykel a zvyšné veci, je celkom dobré skontrolovať, či ste si naozaj v depe nič nezabudli (plavecké okuliare sa zvyknú občas zabudnúť). Týmto sa pre vás vlastne skončia všetky vaše pretekárske povinnosti a zvyšok dna si už môžete užívať v spoločnosti svojich kamarátov, pri popretekových cestovinách a kofole .


menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
16. apríl 2024 20:44