StoryEditor

Vysokohorský (nielen) beh cez Klin

14.09.2010, 00:00
Druhú septembrovú sobotu 11.9. 2010 sa vyznávači vysokohorského vytrvalostného behu a ich priaznivci zišli v Tatrách na jubilejnom piatom ročníku Vysokohorského behu cez Klin.

Druhú septembrovú sobotu 11.9. 2010 sa vyznávači vysokohorského vytrvalostného behu a ich priaznivci zišli v Tatrách na jubilejnom piatom ročníku Vysokohorského behu cez Klin.

Organizátorom podujatia bol Horolezecký klub JAMES Liptovský Hrádok. Pretekári - atléti, lyžiari, skialpinisti i horolezci zo Slovenska a Česka bežali trať dlhú 21 km s výškovým prevýšením takmer 1300m. Štart i cieľ bol v ATC Račkova dolina (nadmorská výška cca 890 m). Súťažná trasa viedla cez Gáborovo sedlo na vrchol Klin ( nadmorská výška 2176 m) a späť cez Račkovo sedlo Račkovou dolinou do ATC.

Na rozdiel od minulých dvoch ročníkov, keď pretekárov počas celej trate sprevádzalo nádherné slnečné počasie, počas tohto jubilejného behu ukázalo svoju odvrátenú tvár.
Pretekári súťažili vo veľmi náročných podmienkach. Po nočnom lejaku a drobnom popŕchaní pred štartom síce dážď ustal, v teréne nad hranicou lesa sa však niektoré časti chodníka zmenili na horské potoky. Snehové polia, ktoré sa objavili s pribúdajúcou nadmorskou výškou pod Gáborovým sedlom a neskôr pod Račkovým sedlom nabádali pretekárov k ich obchádzaniu a pokiaľ to možné nebolo, každý si s nimi poradil svojským spôsobom - ten však bol na určitých úsekoch od bežeckého štýlu poriadne vzdialený. Pod vrcholom bežci bojovali i s hmlou (niektorí v tejto súvislosti istý čas i so stratou orientácie) a v druhej časti trate i s dažďom. Záver absolvovali po blatistej lesnej ceste medzi kalužami vody. Nikto z nich sa však nevzdal, ani nezranil, a tak k spokojnosti organizátorov do cieľa dobehli všetci.

Najrýchlejšie trať zvládol Peter Žiška z TJ Tatran Hybe (2:00:54 hod), medzi ženami triumfovala Češka Hana Hřebíčková súťažiaca za Horal Šumperk kvalitným časom 2:48:41 hod.

Medailisti v každej kategórii (viď výsledky) boli ocenení vecnými darmi a medailami pozoruhodného tvaru - v tvare klina. K spríjemneniu podujatia prispela i tombola, a tak vecné ceny získali i niektorí ďalší bežci, ktorí sa neumiestnili na popredných priečkach. Všetci pretekári boli navyše odmenení i pekným športovým tričkom s motívom podujatia znázorňujúcom trasu behu.

Poďakovanie za kvalitne zorganizované podujatie patrí všetkým organizátorom z HK JAMES Liptovský Hrádok na čele s riaditeľom súťaže Ing. Milanom Lizuchom i členom HZS Západné Tatry, ako i sponzorom, bez ktorých by sa podujatie uskutočniť nemohlo.

Snažil sa aj náš fotograf, ale jeho úsilie nebolo až také úspešné ako minulý rok. Ako sa ukázalo neskôr, i on v snahe vyhnúť sa snehovým poliam stratil z dohľadu chodník a opakované blúdenie mu zabránilo vyjsť včas na vrchol - fotografie preto bežcov zachytávajú v Gáborovom sedle v nadmorskej výške „iba“ 1890 m, čo je necelé dve stovky výškových metrov pod vrcholom.


menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 16:34