StoryEditor

Správne oblečení pre beh v daždi, či sychravom počasí?

27.09.2010, 00:00
Ak si nechcete pri behu v sychravom, či upršanom počasí privodiť prechladnutie, chorobu či nepríjemnú spomienku na to, aká vám bola zima, mali by ste veľkú pozornosť venovať nielen zostavovaniu tréningového plánu, ale tiež výberu vhodného funkčného oblečenia. Vaše pocity i váš výkon to môže ovplyvniť viac, ako si myslíte.

Ak si nechcete pri behu v sychravom, či upršanom počasí privodiť prechladnutie, chorobu či nepríjemnú spomienku na to, aká vám bola zima, mali by ste veľkú pozornosť venovať nielen zostavovaniu tréningového plánu, ale tiež výberu vhodného funkčného oblečenia. Vaše pocity i váš výkon to môže ovplyvniť viac, ako si myslíte.

Súčasný športový trh ponúka bežcom a športovým nadšencom ohromujúce množstvo športového oblečenia. A to nielen čo sa týka strihov a farebnosti, ale aj rozlíšenia jednotlivých produktových radov, ktoré zohľadňujú použitie oblečenia.

Základné členenie je na kolekcie „hobby“ (občas označované ako „active“) a pretekárske (bežne nazývané „race“). S týmto členením súvisí aj výber materiálov, z ktorých sú produkty vyrobené, a samozrejme aj ich cenová hladina.

Odporúčame vám získať aspoň základný prehľad o materiáloch, z ktorých je funkčné oblečenie vyrobené. Hneď niekoľko firiem má pre jeden materiál rôzne názvy, a pritom ide o to isté, inokedy zase čo názov, to iné vlastnosti. V tejto súvislosti si neodpustíme pripomenúť jednu špecifickú vlastnosť hobby športovcov.
Ťažko povedať prečo, ale často je v nás zakorenená túžba mať vybavenie a výstroj ako pretekári, čo však nemusí byť to najlepšie pre bežné použitie. Pri výbere je nutné najskôr posúdiť svoje možnosti a zamyslieť sa nad tým, koľko času a v akej podobe (intenzite) sa hodláme behu venovať.

Ak ste viac sviatoční bežci, existuje hneď niekoľko dôvodov, prečo nepodľahnúť vábeniu drahých kolekcií z pretekárskehoj (race) radu:
– strih je veľmi technický, účelový, nezohľadňuje komfort, napríklad množstvo vreciek,
– materiál je tenší a ľahší, má nižší tepelný komfort, a vám môže byť rýchlejšie zima,
– výrobca od vás očakáva intenzívny pohyb,
– cena býva vyššia a predpokladá sa, že produkty nemajú takú trvanlivosť, pretože pretekár si obyčajne zaobstará pred ďalšou sezónou nové oblečenie.

Keď športovec nakupuje

Povedzme, že ste prekonali prvotnú neistotu a vyrážate do špecializovaného obchodu zásobiť sa potrebným funkčným oblečením.

Ako postupovať, aby sa naplnili vaše predstavy? V prvom rade sa pripravte na skutočnosť, že časy, keď v športových obchodoch nebolo z čoho vyberať, sú dávno preč. Ponuka je pestrá a široká a je iba na vás, akú značku oblečenia si vyberiete.

Zaostriť pozornosť by ste mali vo chvíli, keď vám predajca začne ospevovať určitý model, neverte mu všetko! Neexistuje totiž ideálny materiál vhodný pre všetky aktivity. Veď ide o kompromis a vy budete musieť voliť medzi protichodnými vlastnosťami, ako je priedušnosť, hrejivosť, komfort a odolnosť voči vode.

Navyše, každý má trochu inú postavu a to, čo perfektne sedí vášmu kamarátovi či kamarátke, sa nemusí hodiť pre vás.

Pripravení? Tak ideme na to!

Krok prvý
Skôr, než začnete vyberať svoju kolekciu bežeckého oblečenia, mali by ste mať jasno, aký dlhý beh a v akom tempe vás čaká. Obzvlášť teraz, v chladnom období, keď sú teplotné výkyvy veľmi časté. Čím dlhší bude váš pobyt vonku, tým väčšiu rezervu v oblečení by ste mali mať. To umožňuje princíp niekoľkých samostatných vrstiev, ktoré sa dajú ľahko vyzliecť a znovu obliecť podľa toho, či pociťujete teplo, alebo zimu. A to nielen pri prípadnej zastávke na odpočinok, ale napríklad aj pri dlhom výbehu do kopca a následnom behu z kopca. Keď používate funkčné oblečenie, máte odvod prebytočného tepla a vlhkosti zaistený, ale aj tu pomôže, keď si môžete nejakú vrstvu odložiť podľa potreby.

Krok druhý
Pripomeňte si princíp vrstvenia oblečenia, ktorému sa hovorí aj cibuľový. Viac vrstiev pomáha termoregulačnému systému lepšie plniť jeho funkciu. Vrstvenie umožňuje viac prispôsobiť oblečenie konkrétnej situácii, a to tak, aby ste sa hlavne pri záťaži pohybovali na dolnej hranici tepelného komfortu a zbytočne sa nepotili.

Šetríte energiu potrebnú na následné zvýšenie, prípadne udržanie telesnej teploty. Strata telesného tepla je totiž za mokra až 32-násobne väčšia ako za sucha! Preto vás po záťaži začne mokré (nefunkčné) tričko chladiť a tepelný výkon nestačí na udržanie potrebnej povrchovej a následne ani vnútornej teploty, jednoducho vám začne byť zima. Oblečenie môžete prispôsobiť akejkoľvek nepriazni počasia vhodnou kombináciou jednotlivých vrstiev.

Časté chyby, ktorých sa môžete dopustiť:
* zbytočné vrstvenie,
* príliš málo oblečenia.


Prvá vrstva slúži na odvod vlhkosti od pokožky. Používa sa funkčná bielizeň, ktorá pomáha telu udržovať správnu telesnú teplotu počas meniacej sa intenzity záťaže. Náš organizmus správne funguje iba vo veľmi úzkom rozsahu vnútornej teploty (okolo 36,7 ⁰C). Tomu zodpovedá určitá povrchová teplota, odlišná od tej vnútornej. Ak je okolitá teplota rovná našej povrchovej teplote, cítime sa dobre a naše telo nemusí „prikurovať“ ani chladiť.

Pri zvýšenej intenzite pohybu vzniká vo svaloch energia, ktorá sa prejavuje zvyšovaním vnútornej teploty. Začneme sa potiť, čo je pre naše telo efektívnym spôsobom ochladzovania: následkom zníženia povrchovej teploty odparovaním potu klesá naša vnútorná teplota.

Na našom trhu je možné kúpiť veľa produktov rôznych značiek. Prvá vrstva musí perfektne sedieť, nesmie nikde škrtiť ani škriabať. Nekupujte preto takzvané „unisex“ oblečenie, ktoré nakoniec nemusí dobre vyhovovať nikomu. Výrobcovia ponúkajú i dámsku funkčnú bielizeň, ktorá sa líši hlavne strihom. Ploché švy sú dnes samozrejmosťou, časté je ešte komfortnejšie bezšvové vyhotovenie spodnej bielizne.

Druhá/tretia vrstva, relatívne nová kategória športového oblečenia, kombinuje vlastnosti termoizolačnej vrstvy a vrstvy ochrannej. Je maximálne mechanicky odolná, rezistentná voči vetru, čiastočne nepremokavá a priedušná. Vďaka kombinácii vlastností rôznych vrstiev vzniká oblečenie, ktoré je maximálne prispôsobivé, dostatočne odolné, a tým aj veľmi vhodné do rôzneho počasia. Typickým zástupcom sú výrobky z materiálu Soft Shell.

Tretia vrstva by mala ochrániť vaše telo, preto sa jej veľmi často hovorí ochranná. Hrá dôležitú úlohu v zabezpečení vášho pohodlia a dokončuje funkčný reťazec, tzn. odvádza pot, ktorý sa odparil cez prvú a druhú vrstvu, definitívne preč od tela.

Súčasne chráni telo pred poveternostnými vplyvmi, nepriazňou počasia a proti oderom. Pritom však musí byť priedušná, aby sa prebytočná vlhkosť mohla definitívne odpariť von. Mala by byť nepremokavá, aby zabránila prístupu vody z vonkajšieho prostredia, a zároveň priedušná, aby zamedzila akumulácii vlhkosti z vnútra v izolačných vrstvách. Existuje veľké množstvo modelov a materiálov používaných pre vrchné oblečenie. Najlepšie je vyberať podľa plánovanej intenzity pohybu.

Nenašli ste?
Je veľmi pravdepodobné, že objavíte názov materiálu, ktorý tu nie je uvedený. Je to tým, že výrobcovia si sami pomenúvajú materiály a textílie, preto nie je možné nájsť všetky komerčné názvy pre rovnaké alebo obdobné materiály.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 00:09