StoryEditor

Športové podprsenky a ich dosah na váš výkon

01.10.2010, 00:00
Keďže mám v starostlivosti aj pár atlétok, som nútený hľadať možnosti ovplyvnenia ich športového výkonu. Ani som si nemyslel, že pri svojom štúdiu natrafím na toľko zaujímavých vecí. Naozaj ženy majú veľa špecifík a odlišností, na ktoré sme my muži zabúdali a zabúdame. Verím, že i vás tento článok zaujme.

Keďže mám v starostlivosti aj pár atlétok, som nútený hľadať možnosti ovplyvnenia ich športového výkonu. Ani som si nemyslel, že pri svojom štúdiu natrafím na toľko zaujímavých vecí. Naozaj ženy majú veľa špecifík a odlišností, na ktoré sme my muži zabúdali a zabúdame. Verím, že i vás tento článok zaujme.

Na jeho príprave som musel stráviť troška viacej času a štúdia, keďže sa priznám doteraz som tiež moc tieto veci neriešil, poznal som ich skôr z iného uhla pohľadu. Reč bude o ženských prsiach, športových podprsenkách a ich dosahu na výkon. Inak tento výskum viedla žena, doktorandka Jenny White.

V štúdií, ktorú vykonali anglickí vedci z Portsmouth Univerzity, sa skupine výkonnostných atlétok pripevnili na prsia reflexne značky (5 kusov), ktoré mali sledovať dráhu ženských prsníkov (infračervenými kamerami) počas behu pozdĺž štadióna. Na dráhu štadióna bola položená podložka, ktorá merala silu dopadu pri každom bežeckom kroku. Počas týchto behov, ženy skúšali vždy iný typ športových podprseniek, alebo beh bez podprsenky. Ženy mali veľkosť D – cup (teda troška väčšie prsia). Autori prízvukujú, že je to naozaj prvý praktický experiment v teréne (Ergonomics, Apríl 2009).

Výskumníci zistili, že trajektória pŕs má na beh výrazný vplyv. Ak ženy išli bez podprsenky, ich dopad na podložku bo výrazne silnejší, ich prsia sa pohybovali tiež v danom smere, teda popri hojdacom pohybe zo strany na stranu, to bolo hore a dolu. Čo to znamená? Intenzita behu bez podprsenky bola omnoho náročnejšia, vytvárala vyšší stres na pohybový aparát, čo v konečnom dôsledku mohlo viesť k záťažovým zraneniam. Takže prsia bez podpory môžu výrazne (štatisticky významne) zvýšiť náročnosť behu. Preto sa naskytuje otázka, aká podprsenka je vhodná pre beh (takže ako máte možnosť vidieť, hight tech sa začína uplatňovať aj tu,...teda vyrábajú sa už pomerne dlho, ale bez nejakých výskumov o ich objektívnom úžitku).

Výskum teda pokračuje ďalej (http://www.port.ac.uk/research/breasthealthresearch/research/) a to na ženách so všetkými veľkosťami košíkov (od A do D). Autori sa zamerali (laboratórne) hlavne na to, v akom smere sa ženské prsia pohybujú v tej-ktorej podprsenke.

Tu som sa trošku začal strácať, keďže boli vysvetľované rôzne druhy ženských vzorov (osmičkový vzor s klenbou, ...) a priznám sa naozaj som tu nebol doma. Čo je ale podstatné je, že momentálne sú na trhy v podstate dva typy ženských podprseniek a to:

1. Podprsenka, kde každý jeden prsník je v jednej kapsule, ktorá je spevnená, ...tento typ sa nazýva „encapsulation“ (nepohodlná, ale obmedzujúca pohyb pŕs).

2.
Podprsenka, ktorá kompresným tlakom vytláča prsia zospodu hore (pohodlná, ale pohyb mierne zostal zo strany na stranu).

Obe majú za úlohu znížiť pohyb prsníkov pri behu. Z týchto dvoch typov sa javia ako najlepšie (pre veľké prsia) práve podprsenky, ktoré zakapsulujú prsia a tým výrazne obmedzia ich pohyb. Sú ale najmenej pohodlné (aspoň podľa dotazníka žien, ktorý vypĺňali).Inak práve tento diskomfort odradzuje ženy s veľkými prsiami športovať (nielen behať).

V ďalšej štúdií, ktorá je len pár mesiacov stará (Medicine Science of Sports Exercise, Júl 2010) a vyšla z Austrálie sa snažili vedci vytvoriť podprsenku s kompresným tlakom, ktorý vytláča prsia hore (inak to je tá, čo väčšina žien považuje za najkomfortnejšiu) a zároveň každý prsník podporiť penovou podložkou (dizajn sa že vraj dlho vyvíjal na základe požiadaviek atlétok a ergonómov). Ženy s väčšími prsníkmi boli požiadané, aby vyskúšali viacero športových podprseniek pri behu. Experimentálna podprsenka výrazne obmedzila nielen pohyb pŕs hore a dole, ale aj zo strany na stranu. Ženy ju taktiež označili za najpohodlnejšiu. V tomto prípade však neboli prsia v kapsuliach. Bohužiaľ ešte takáto podprsenka nie je na trhu, keďže sa stále len testuje.

Ako som sa dopátral ďalej, existujú už aj výrobcovia, ktorí ponúkajú kombináciu kapsulácie a kompresného tlaku smerom hore (hodnotiť môžem len ťažko, keďže v diskusných fórach boli iba subjektívne pocity užívateliek, niektorým sa zdali málo pohodlné, ale pocit z hojdania bol dobrý).

No vyznať sa v tom, čo je dobré pre tú-ktorú ženu môže byť naozaj problém. Každopádne odporúčam pre ženy s väčšími prsníkmi kombináciu kapsulácie a kompresného tlaku na prsia (aj keď sú menej pohodlné). Ženám s menšími prsiami (A, najviac B) kompresnú podprsenku, čo dvíha prsia. Samozrejme toto berte iba ako odporúčanie (predsa Vám len radím ako muž, ktorý naozaj nemá osobnú skúsenosť). Vždy ale záleží na pohodlnosti, dizajne a materiály. Váš výber by mal byť osobný, nie z internetu, keďže tam nájdete mnoho nekvalitných výrobkov.


Štefan Čuvala PhD.
www.partofheart.eu
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 03:25