StoryEditor

Nechutné bežecké zvyky?

13.10.2010, 00:00
Nedávno som pri jednom svojom štúdiu na nemenovanom zahraničnom webe objavil článok, ktorý rozoberal nechutné zvyklosti bežcov. Celkom som sa pri ňom pobavil, keďže som si spomenul aj na svoje bežecké zážitky.

Nedávno som pri jednom svojom štúdiu na nemenovanom zahraničnom webe objavil článok, ktorý rozoberal nechutné zvyklosti bežcov. Celkom som sa pri ňom pobavil, keďže som si spomenul aj na svoje bežecké zážitky.

Začiatok článku rozoberal reakciu ženy, ktorá sa sťažovala na bežca v Central Parku, ktorý mal na zadnej strane trička nápis “Watch Out For Snot Rockets“, čo vo voľnom preklade znamená „Pozor na letiaci sopeľ“ :)

Všetci čo beháme vieme, o akú situáciu sa jedná: smrkanie cez prsty, keď si chytíme jednu nozdru a druhou vyfúkneme. Väčšina mužov by túto situáciu neriešila, ...snáď by sa iba pousmiala nad originalitou nápisu. Ženám však takéto konanie príde nanajvýš odporné. Musím uznať, že s nimi aj súhlasím, áno je to dosť nechutné, ale napriek tomu ho používam aj ja ;)

V nekonečnej snahe hľadania možností ušetrenia energie som totiž dospel k záveru, že je oveľa efektívnejšie vyfúknuť, ako hľadať vo vrecku balíček servítkov, potom ich rozbaľovať, potom pripraviť na smrkanie a nakoniec odložiť späť do vrecka. (inak tento spôsob som sa naučil až na vysokej škole, kde mi ho vysvetlil jeden cyklista, ...musel vysvetliť ako na to, keďže som sa bál, aby hlieny neskončili na mojej červenej vetrovke, ...poznámka: na biku je naozaj nebezpečné vyťahovať balíček servítok). Je samozrejmé, že tento spôsob sa snažím používať iba na individuálnych tréningoch, alebo s ľuďmi u ktorých viem, že im to nevadí. Spomínam si na príhodu, keď som svojej mame pri spoločnom tréningu navrhol použiť tento spôsob. Vôbec nechápala čo od nej chcem a keď to pochopila, rezolútne to odmietla, ...samozrejme som dostal zákaz používať tento spôsob aj ja!

Článok rozoberá aj ďalšie “chuťovky“ ako je prdenie a grganie počas behu. Áno stalo sa mi to už, priznávam. Je normálne, že pri behu človek naštartuje metabolizmus a zvýši sa mu aj peristaltika čriev. Preto si osobne nemyslím, že je to odporné a trápne,...teda dokiaľ bežec absolvuje samostatnú tréningovú jednotku.

Inak v americkej diskusií si napríklad „americkí mariňáci“ odmietli nechať vyvaliť bok, ...považujú za normálne a ľudské všetky tie zvuky, ktoré človek pri behu vydáva. Opačné pohlavie však práve toto dosť odrádza, jedna kočka dokonca tvrdila, že práve to je dôvod prečo po parku behá s iPodom.

A čo si myslíte Vy? Čo tolerujete a čo nie? Kde je hranica medzi prirodzeným a nechutným? Aké sú vaše skúsenosti?


Štefan Čuvala PhD.
www.partofheart.eu
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 18:19