StoryEditor

Doprajte svojim nohám po tréningu oddych

19.10.2010, 00:00
Nezabúdajte na nohy a doprajte im blahodárny relax v podobe rituálov, ktoré by sa mali stať neoddeliteľnou súčasťou vašich oddychových dní.

Nezabúdajte na nohy a doprajte im blahodárny relax v podobe rituálov, ktoré by sa mali stať neoddeliteľnou súčasťou vašich oddychových dní.

Na začiatku rôznych druhov ochorení nôh vždy pomôže terapia pohybom, cvičením, kúpeľmi a masážami, správna záťaž, výber vhodnej obuvi s nadmerkom, prípadne využitie vhodných vložiek do topánok a zvýšená celková starostlivosť. Väčšinu deformít je možné korigovať cieleným tréningom nôh vykonávaným pokiaľ možno denne. Značný význam má aj správny výber vložiek do topánok. Na trhu je ich veľa rôznych druhov a iba niektoré je možné hodnotiť ako vynikajúce, ďalšie skôr ako katastrofálne. Vhodné vložky by mali byť pevné a súčasne pružné, vďaka čomu môžu stimulovať prácu klenby a nervových zakončení, pôsobiť reflexívne na svalový tonus a upravovať pohyb nohy. Rovnaké je to aj s ponukou topánok. Noha v topánke s tvarovanou stielkou nesmie stáť šikmo ani skĺzavať, musí mať rovnomerne rozloženú záťaž a stabilnú pätu.

Kúpeľ
Pravidelný relaxačný kúpeľ s bylinnými preparátmi alebo špeciálnou kúpeľovou soľou vám poskytne dokonalý zážitok a má harmonizujúce účinky na telo i dušu. Pravidelné kúpele sú vhodné pri ekzémoch, plesniach, pri prevencii kŕčových žíl a pocite studených nôh. Ak si ho doprajete dvakrát týždenne v teplej vode na desať až pätnásť minút, stane sa z týchto kúpeľov príjemný rituál, ktorý prebudí cit vo vašich nohách a určite si ho obľúbite. Dôležitým zakončením kúpeľa je dokonalé usušenie, najlepšie zohriatym froté uterákom. Koža potom bude prevoňaná a hebká.

Masáž
Účelom masáže je zrýchlenie krvného obehu, a tým aj zlepšenie výživy a funkcie nôh vďaka rýchlejšiemu vstrebávaniu odpadových látok. Najúčinnejšia je po kvalitnom kúpeli. Pri ručnej masáži celých dolných končatín sa používajú techniky trenia, hnetenia, roztierania, vibrácie a na záver sa vykonávajú pohyby v kĺboch. Používajú sa príjemné masážne krémy určené pre nohy. Bylinné extrakty sa vyznačujú protizápalovým a hojivým účinkom a v kombinácii s ostatnými olejmi zmierňujú únavu a bolesti.
V priebehu dňa je možné masírovať nohy na masážnom strojčeku. Túto pomôcku môžete mať na pracovisku pod stolom a používať ju ako opierku pre nohy a niekoľkokrát denne nohy krátko masírovať. Prekrvia sa vám chodidlá a zbavíte sa pracovnej únavy. Môžete pri tom pociťovať slabé brnenie v chodidlách, ktoré následne vystrieda vlna príjemného tepla. Dochádza k uvoľneniu svalov nožnej klenby, čo prostredníctvom svalového zreťazenia ovplyvňuje funkciu kolien, bedier a chrbtice. Na nohách sa okrem iného končia niektoré energetické dráhy, ktoré sú medzi sebou prepojené rôznymi väzbami a vzájomne sa ovplyvňujú. Pôsobením na bod umiestnený na chodidle sa preto ovplyvňuje nielen okolie tohto bodu, ale celá dráha.

Cvičenie
Cieľom je pretiahnuť svaly a šľachy, uvoľniť napätie a kŕče. Vhodným cvičením je tiež možné predchádzať vzniku deformít nôh a naprávať zmeny, ku ktorým už došlo. Podmienkou úspechu je pravidelné a správne vykonávanie cvikov. Nápravné cvičenie je niečo iné ako používanie nôh pri chôdzi alebo pri behu či stoji. Účelom cvičenia je posilniť ochabnuté svaly a pretiahnuť skrátené svalové skupiny. Cviky by mal vždy odporúčať podológ alebo fyzioterapeut na základe dôkladného vyšetrenia a výsledky by sa mali kontrolovať. Preventívne môže každý človek cvičiť rozťahovanie prstov, krúženie chodidiel, naťahovanie nôh s chodidlami opretými o seba, „jazdu na bicykli“ v ľahu na chrbte, obliekanie ponožky len nohami, písanie ceruzkou držanou palcom a ostatnými prstami nohy, uchopovanie drobných predmetov a ďalšie. Ďalšia veľká skupina cvikov sa vykonáva pri zaťažení nôh, prevažne v stoji. Sú to výpony na špičky, chôdza po špičkách, nácvik rovnováhy na naklonenej alebo nestabilnej plošine, hojdací kôň (na obrázku, vykonáva sa desaťkrát až dvadsaťkrát) a chôdza bosými nohami po nerovnom teréne v tráve, oráčine, po kamienkoch či v piesku. Nohy a žily sa vám čoskoro odmenia.

Ak chcete, aby vám nohy slúžili celé roky bez prerušenia, starajte sa o ne čo najlepšie!

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 17:07