StoryEditor

Pošlite svoje zranenie k ľadu!

02.11.2010, 23:00
Schladenie bolestivého miesta môže urýchliť liečbu a zotavenie a umožní vám skorší návrat do vášho tréningu. Je však potrebné, robiť to správne.

Schladenie bolestivého miesta môže urýchliť liečbu a zotavenie a umožní vám skorší návrat do vášho tréningu. Je však potrebné, robiť to správne.

Odporúčanie, ktoré dostane každý bežec, ktorý trpí bolesťou kolena, či holenej kosti, dať ho k ľadu. Je však nevyhnutné robiť to správne, pretože vám hrozí skôr opačný efekt - poškodenie svalového tkaniva v okolí ochladzovaného miesta.

Riaďte sa týmito pár radami a pomôžte tak svojim zraneniam:


Nechlaďte svoje zranenie pred behom
Schladenie môže spôsobiť, že bude zranenie znecitlivelé a signály do vášho mozgu sa nevyšlú v správny čas a vy napocítite bolesť, čo následne spôsobí ešte väčšie zranenie a následnú bolesť,
Schlaďte svoje zranenie okamžite po dobehnutí
Či už je vaše zranenie akútne, či chronické, schlaďte si ho okamžite, ako dojdete domov. Znížite tak opuch a iniciujete hojenie.

Nenechajte ľad na bolestivom mieste príliš dlho
Ak necháte ľad viac ako 20 minút na liečenom mieste, riskujete tak lokálne ormzliny. Ak je vaša pokožka červená, je to varovný signál, že ľadu bolo dosť.
Nechajte ľad na bolestivom mieste dostatočne dlho
Ak ľad necháte pôsobiť menej ako 10 minút, vplyv na svalové tkanivo bude minimálny. Ideálny čas je 15 - 20 minút.

Ak nenastane okamžitá úľava, rozmýšľajte nad doktorom
Ak vám zranenie spôsobuje traumu a nedáva vám spávať, neustupuje a obmedzuje vás, je to signál, že je potrebné navštíviť lekára.
Ochlaďujte bolestivé miesto pravidelne
Ak je vám umožnené, opakujte aplikáciu každých 45 - 60 minút, približne 5-krát za sebou. Tkanivo tak nebude mať možnosť zväčšiť svoj zápal - chlad to neumožní.


Nezabudnite! Pri chronickej bolesti platí, že je ho potrebné pred aktivitou rozohriať a následne po skončení schladiť!

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
23. apríl 2024 20:12