StoryEditor

Beh deň pred maratónom... áno, alebo radšej nie?

22.11.2010, 23:00
Na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď, no napriek tomu sa Vám budem snažiť ukázať možnosti, na základe ktorých by ste sa mali vedieť rozhodnúť.

Na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď, no napriek tomu sa Vám budem snažiť ukázať možnosti, na základe ktorých by ste sa mali vedieť rozhodnúť.

V prvom rade si treba uvedomiť, že každý z nás je jedinečný a preto to, čo platí pre vášho sparinga, nemusí platiť pre Vás. Snažte sa teda vyhnúť zovšeobecňovaniu. V druhom rade počúvajte seba a svoje pocity (toto je pre skúseného športovca najlepšia a najistejšia cesta). V treťom rade počúvajte niekoho, kto Vás pozná, má skúsenosť a hlavne nadhľad (hlavne ak ste začínajúci bežec). Väčšinou tento človek (tréner, partner, psychológ, dobrý priateľ) hrá dôležitú úlohu, lebo mnohí majú tendenciu ísť buď na doraz, alebo práve naopak sa príliš šetriť.

Existuje veľa názorov na to, či ísť pred pretekom behať, alebo nie. Niektorí zastávajú postoj, že pred pretekom by mal organizmus (svaly, šľachy, funkčné systémy, metabolizmus, ...atď.) odpočívať. Argumentujú tým, že deň pred už aj tak nemajú šancu nič dotrénovať, že musia kumulovať energetické zásoby a ich telu prospeje úplný oddych a relax, keďže na druhý deň ich čaká extrémny výkon. Mnohí maratónci zastávajúci tento názor vravia, že v deň štartu sa cítia sviežo a odýchnuto.

Na druhej strane je skupina bežcov, ktorí sa zaprisahávajú, že tie isté pocity majú po 20 min prebehnutí deň pred. Opadne z nich nervozita, niektorí sú nabudenejší (tonizovanejší) a zároveň svieži.

Ako vidieť každému vyhovuje niečo iné. To, čo komu môže vyhovať, záleží od viacerých premenných. Treba poznať:
• typ nervovej sústavy športovca, ktorá nepriamo ovplyvňuje aj jeho psychický stav
• výkonnosť (vrcholová, či rekreačná)
• cieľ (dobehnúť, čas, umiestnenie)
• a vonkajšie podmienky, ktoré ovplyvňujú športovú prípravu

No a aby toho nebolo málo, všetky tieto premenné sa vzájomne ovplyvňujú a kombinujú, a to na základe individuality a špecifickosti atléta.

Uveďme si príklad (čisto hypotetický): veľmi vzrušivý bežec, ktorý má tendenciu veci preháňať, byť nepokojný, s trémou, pedantný prístup k príprave (má nabehaný objem), rekreačný začínajúci bežec s cieľom dobehnúť (ale samozrejme nie posledný), na súťaž prišiel deň vopred.

Asi čakáte, čo by som mu odporučil, však? ...no a ja čakám to iste od Vás ;) Skúste napísať, čo by ste tomuto bežcovi odporučili. Chcel by som, aby ste troška porozmýšľali nad uvedeným príkladom, a to tak, že sa vžijete do danej situácie a napíšete možnosť alebo možnosti, ako by ste túto situáciu riešili. Ja Vám samozrejme potom do diskusie napíšem svoj postoj a svoje argumenty. Verím, že Vám i táto aktivita v budúcnosti prinesie osoh pri rozhodovaní sa o svojom dni pred.

Štefan Čuvala PhD.
www.partofheart.eu

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
14. apríl 2024 18:33