StoryEditor

Pravidelne trénujete a nedarí sa vám schudnúť?

17.01.2011, 23:00
Ba priam naopak, priberáte? Nemajte obavy, nie ste sami. Veľa bežcov, ktorí mali ambície schudnúť práve vďaka tréningu, je prekvapených, ak priberie zopár kíl. Vysvetlenia sú jednoduché.

Ba priam naopak, priberáte? Nemajte obavy, nie ste sami. Veľa bežcov, ktorí mali ambície schudnúť práve vďaka tréningu, je prekvapených, ak priberie zopár kíl. Vysvetlenia sú jednoduché.

Prvý prípad
I keď ste možno schudli, ručička váhy vám však hovorí niečo iné. Svaly vážia oveľa viac ako tuková hmota, preto naberáte kilogramy.

Druhý prípad
Ďalšou možnosťou je ukladanie glykogénu, ktorého si telo robí dostatočné zásoby pre dlhšie behy. K dosiahnutiu cieľového produktu - glykogénu potrebuje telo vodu, preto ju vie zadržať a to tiež môže na vašej váhe posunúť ručičku.

Tretí prípad
Je možno najčastejší - prijímate viac kalórií, ako vydávate. Neplatí, že pokiaľ beháte, môžete zjesť čokoľvek, čo nezje vás. Je potrebné príjem kalórií odsledovať, avšak nezabudnúť na pestrosť stravy. V každom prípade by ste mali činnosťou, ktorú vykonávate počas dňa a následne bežeckým tréningom, spáliť okolo 3600 kalórií, aby všetko vaše snaženie malo výsledný efekt a schudli ste.

Po dobehnutí je každý bežec hladný a je dobré, aby namiesto prijímania prázdnych kalórií, doprial svojmu organizmu niečo zdravé a výživné. Zmrzlina, či koláč od babičky k týmto jedlám určite nepatrí!

Štvrtý prípad
Áno, trénujete ťažko a dlho, avšak pitie všetkých kalorických nápojov neprospieva ani vášmu žalúdku a tobôž nie narastajúcej váhe. Vhodnejšie je siahnuť po obyčajnej vode, najlepšie neperlivej a pravidelne piť, aby vás organizmus mal dostatok tekutín k fungovaniu.

V každom prípade sa snažte neupierať pozornosť až tak váhe, ako skôr sledovaniu vašej kondície (či sa zlepšuje), či vaše svaly majú väčšiu silu a pod. Chudnutie zaberie veľa času a trpezlivosti, preto nečakajte zázraky na počkanie.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
27. apríl 2024 00:02