StoryEditor

Bolesť je dobrý radca (II.)

30.01.2011, 23:00
Ak budete mať bolesti, riaďte sa niektorou z našich rád. Určite vám tento "domáci lekár" pomôže.

Ak budete mať bolesti, riaďte sa niektorou z našich rád. Určite vám tento "domáci lekár" pomôže.

Odpočiňte si
Ak svalový úpon predsa len zabolí, môžete sa v počiatočných štádiách pokúsiť o liečbu vlastnými silami. Predpokladom úspechu je, že prerušíte tréning až do úplného odstránenia problémov.

Schlaďte sa
K upokojeniu môže prispieť ľahký, vzdušný elastický návlek alebo ortéza. Doplnkom pokojového režimu je liečba chladom. Používajte pri nej kocky ľadu zabalené do tkaniny (prípadne vám postačia aj vrecúška mrazenej zeleniny). Tie si prikladajte niekoľkokrát denne na 3 až 5 minút na miesta, kde vás to najviac bolí, resp. na miesta, ktoré sú viditeľne opuchnuté. V televízii môžete často vidieť, ako zraneným športovcom lekári alebo maséri aplikujú na zranené miesta chladivý obstrek či obklad – a potom ich pošlú späť do hry.

Rozhodne sa neriaďte týmto príkladom, môže sa vám to poriadne vypomstiť. Pôsobením chladu totiž dôjde k potlačeniu ochranného signálu bolesti a k zníženiu elasticity úponu. Dôsledkom môže byť jeho ťažké poškodenie až pretrhnutie.

Dajte si obklad
Uľaviť od bolesti môže aj Priessnitzov obklad. Na jeho prípravu vám dobre poslúži froté uterák namočený do studenej vody, ktorý ľahko vypláchate a prekryjete vrstvou suchého froté. Na postihnutom mieste ho nechajte aspoň hodinu alebo hoci aj cez noc.

Natrite sa
Na liečbu môžete použiť aj niektorú zo širokej ponuky protizápalových mastí alebo gélov. V minulosti odporúčané prekrývanie vrstvou igelitu nie je nutné, moderné liekové formy samy osebe zaručujú dostatočný prienik do hĺbky tkaniva. Výsledky dosahované prostredníctvom protizápalových mastí a gélov sú pri tlmení miernej a strednej bolesti porovnateľné s efektom ich tabletkových foriem. Na rozdiel od nich však organizmus nezaťažujú množstvom zažívacích problémov a nemajú iné nepriaznivé účinky.

Vyhnite sa tabletkám
Samoliečenie bežne dostupnými tabletkami proti bolesti a zápalom by ste rozhodne nemali riskovať. O tom, či sú pre vás vhodné, by mal vždy rozhodnúť skúsený lekár. Ide totiž o vysoko účinné lieky určené na prekonávanie vážnych reumatických ochorení a nie na liečbu bežných úponových bolestí inak zdravého človeka. Okrem množstva nežiaducich účinkov totiž utlmujú cenný signál bolesti a zbavujú tak telo prirodzenej ochrany. Falošný dojem, že ste už fit, potom môže pri predčasnom návrate k behu viesť k vážnym zdravotným komplikáciám. Spoliehať sa nedá ani na masívne propagované prípravky kĺbovej výživy a systémovej enzýmoterapie.

Skutočný účinok týchto preparátov je viac ako sporný a fungujú skôr ako neškodný, avšak drahý potravinový doplnok, nie ako účinná prevencia, prípadne liečba. Ich užívanie v prípade, že váš jedálniček obsahuje pestrú a vyváženú stravu, preto nemá žiadny zmysel. Ak sa vám podarí bolesť svalového úponu svojpomocne zvládnuť, môžete sa veľmi opatrne vrátiť k tréningu.


Samoliečenie bežne dostupnými tabletkami proti bolesti
a zápalu by ste rozhodne nemali riskovať!!!

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 21:21