StoryEditor

Nová teniska od Nike - Nike Free TR FIT

09.02.2011, 23:00
Nike neustále vyvíja nové technológie, ktoré podporujú športovcov na celom svete. Výsledkom tohto úsilia je tiež nová tréningová obuv s technológiou Nike Free - Nike FREE TR FIT, ktorá umožňuje prirodzený pohyb chodidla.

Nike neustále vyvíja nové technológie, ktoré podporujú športovcov na celom svete. Výsledkom tohto úsilia je tiež nová tréningová obuv s technológiou Nike Free - Nike FREE TR FIT, ktorá umožňuje prirodzený pohyb chodidla.

Nike po prvýkrát predstavil technológiu Nike Free v roku 2004 a na jar tohto roku prináša Nike Women nový model určený pre vytrvalostný a silový tréning. Ide o Nike Free TR Fit, vďaka ktorej sa ženy môžu dostať do kondície a dlhodobo si ju udržať.
Konštrukcia obuvi Nike Free podporuje chodidlo v prirodzenom pohybe. Vďaka tomu sa potom zvyšuje prínos každého tréningu, a tým aj výkonnosť. Neexistuje žiadna skratka alebo iná cesta, ako obísť tvrdú drinu. Efektívny tréning vyžaduje optimálny tonus svalov. Nike nechce, aby športovci prijímali kompromisy medzi výkonnosťou, stabilitou a rovnako tak neočakáva prijímanie kompromisov od našich produktov. Vďaka viac ako tridsaťpäťročnej praxi v športovom výskume pomáha Nike športovcom na každej úrovni k lepším výsledkom v tréningu aj na pretekoch.



História Nike Free
Tréner Aleberto Salazar využíval tréning naboso dlhé roky – najskôr v čase, kedy sám pretekal, a neskôr u svojich zverencov. Na začiatku druhého tisícročia začala Nike výskum behu naboso v tréningu atletického tímu Standfordskej univerzity (teraz Oregonská univerzita) pod vedením trénera Vina Lananna. Bežci krúžili bosí po atletickom ovále a okamžite zaznamenali zlepšenie.

Výskumné laboratóriá Nike sa zblízka zamerali na presné výhody behu naboso, a to pomocou záznamu pohybu chodidla vysokorýchlostnou kamerou. Výskum ukázal, že uhol chodidla voči povrchu je pri bosej nohe neutrálnejší, čo umožňuje prstom lepšiu ohybnosť a záber, ktorý zapojí svaly celého tela. Medzi najpodstatnejšie objavy patrí fakt, že došľap bosou nohou rovnomerne roznáša tlak od špičky až po pätu.

Na základe týchto zistení bola vyvinutá technológia, ktorá poskytuje športovcom širšie spektrum pohybu – Nike Free. Dosiahnutie zámeru zapojiť do odrazu každý článok jednotlivých prstov na nohe zvyšuje jeho silu o 15 – 20 % (dokázané v rámci výskumu univerzity v Cologne).


Aj ďalšie výskumy vedené inštitúciami mimo Nike – Medzinárodnou biomechanickou spoločnosťou (2005), Nevadskou univerzitou (2007), Nemeckou vojenskou univerzitou (2008), Univerzitou British Columbia (2009) a Univerzitou Harward (2010) – dospeli k podobným záverom.

Tieto úspechy viedli k vytvoreniu technológie inšpirovanej prirodzeným pohybom chodidla Nike Free a jeho začleneniu do výroby tréningovej obuvi Nike Trainer 1 v roku 2009.
V roku 2011 budete môcť využívať technológiu Nike Free v mnohých športoch – pri behu, chôdzi a silovom alebo vytrvalostnom posilňovaní.

Nike Free TR Fit sú na slovenskom trhu k dispozícii od 1. februára 2011.

Novinky zo sveta Nike Running, Nike Women a informácie o technológií Nike Free nájdete na stránkach: http://www.nikefree.nikemedia.com.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
24. apríl 2024 02:01