StoryEditor

Keď aj silný chlap plače a trasie sa mu hlas

08.03.2011, 23:00
Presne takto sa asi navždy vryje do mojej pamäte 21. ročník Majcichovskej desiatky, ktorá sa pravidelne (s pár ročnou prestávkou) koná v prvú marcovú nedeľu od roku 1979, kedy si tento beh vymyslel Jaroslav Lieskovský spolu s Vítom Mercelom.

Presne takto sa asi navždy vryje do mojej pamäte 21. ročník Majcichovskej desiatky, ktorá sa pravidelne (s pár ročnou prestávkou) koná v prvú marcovú nedeľu od roku 1979, kedy si tento beh vymyslel Jaroslav Lieskovský spolu s Vítom Mercelom.

Hoci sa to bude zdať nemožné, ale vznik tohto bežeckého podujatia a aj tie slzy v očiach silného chlapa má na na svedomí jedna a tá istá osoba. Tá osoba sa volá Vladimír Remek. Áno, presne tak, je to prvý a vlastne aj jediný československý kozmonaut. Práve Vladimír Remek a jeho let do vesmíru 2. - 10. 3. 1978 na kozmickej lodi Sojuz 28 inšpiroval vyššie spomínanú dvojicu k založeniu Majcichovskej desiatky a bol to to zase Vladimír Remek, ktorý svojou osobnou návštevou na tomto podujatí, svojou dobrosrdečnosťou a bezprostrednosťou vtisol slzy do očí a roztriasol hlas aj takého silného chapa akým bezosporu je dlhoročný riaditeľ tohto podujatia Milan Kraic pri jeho záverečnej reči. Dúfam, že mi to Milan odpustí, ale musím sa s vami podeliť o jeho slová, ktoré mi o pár minút neskôr povedal medzi štyrmi očami. “Lubo, splnila sa mi moja veľká túžba a môj sen, teraz môžem pomaly a s kľudom odovzdať štafetu mladým”. Pozn. nejedná sa o doslovnú citáciu, ale jej voľnú reprodukciu.

Pán Remek v sebe nezaprel svoju bežeckú minulosť, keď za mladi výkonnostne behával za Slavoj Čáslav. Vzhľadom na to, že desiatka nie je pre neho práve tá najideálnejšia bežecká vzdialenosť, tak si za seba so sebou priviezol do Majcichova zopár atlétov z Čáslavy, ktorý ho v bežeckom pelotóne úspešne zastúpili.

Včerajším 21. ročníkom Majcichovská desiatka vykročila nielen do svojej tretej desiatky, ale vďaka nádhernému poháru venovaného p. Remekom vstupila aj do éry oceňovania toho najlepšieho touto cenou a aj veľkou výzvou pre bežcov o získanie tejto trofeje natrvalo do svojej držby.

A na záver ešte zopár údajov pre priaznivcov štatistík:
Našťastie sa nevyplnili hrozby od Iľko & spol. a tak sa na presne desať kilometrovú trať za na Majcichov dobrých poveternostných podmienok vydal rekordný 195 členný pelotón junioriek, juniorov, žien a mužov. U mužov dominovala trojica: Fedák Matej (UK Bratislava), Magyar Imrich (AC Nové Zámky) a Čaladík Michal (BK PYXIDA Čierne Kľačany). U žien: Zatlukalová Jana (AK Spartak Dubnica), Maníková Ľubomíra (AK Spartak Dubnica) a Fousková Petra (AC Čáslav CZ).
V detských kategóriách absolvovala viac ako stovka detí trate rôznych dĺžok.
A celkom na záver za zmienku stojí aj asi najbohatšia tombola na Slovensku v ktorej sa medzi bežcov rozdelilo 97 hodnotných a zaujímavých cien.

P.S.: Na základe modifikovaného Vagovho zákona o tituloch sa v článku neuvádzajú žiadne akademické tituly.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
16. apríl 2024 06:01