StoryEditor

Pár rád na maratónsky deň a obdobie po ňom

20.03.2011, 23:00
Poctivo trénujete na maratón/polmaratón a sotva týždeň pred jeho konaním sa neviete dočkať a zároveň sa obávate? Zmiešané pocity sú na mieste a preto je dobré stres a nervozitu eliminovať. Ako? Prinášame vám pár rád!

Poctivo trénujete na maratón/polmaratón a sotva týždeň pred jeho konaním sa neviete dočkať a zároveň sa obávate? Zmiešané pocity sú na mieste a preto je dobré stres a nervozitu eliminovať. Ako? Prinášame vám pár rád!

PRED SAMOTNÝMI PRETEKMI

Zoznámte sa s trasou
Pred tým, ako sa pustíte do zdolávania kilometrov, prejdite si v hlave celú trasu. Ak budete mať so sebou priateľov, odporúčajte im, aby sa rozostavili na miestach, kde predpokladáte, že vám bude ťažko, aby vás svojím povzbudzovaním postrčili k cieľu. Budete sa čudovať, ako vám to pomôže!

Vyzdvihnite si svoj štartovací balíček
Vyzdvihnutie štartovacieho balíčka nenechávajte až na poslednú chvíľu pred štartom a choďte si poň, alebo si ho vyzdvihnite deň či dva vopred, aby ste sa potom nestresovali, či to všetko zvládnete. V deň pretekov toho bude na vás aj tak dosť.

Pripravte si všetko vopred
Pripravte si včas oblečenie, topánky, vazelínu, náplasť, pitie, jedlo, jednoducho všetko, čo predpokladáte, že by ste mohli pri behu potrebovať. Je lepšie to potom nechať v taške ako rozmýšľať, že ste to zabudli doma a boli práve kvôli tomu nervózni.

V DEŇ PRETEKOV

Deň D

Pred vlastným štartom sa pokojne naraňajkujte, ale najneskôr dve hodiny pred vybehnutím. Zistite si posledné správy o počasí a podľa toho sa oblečte a pripravte si občerstvenie do „ľadvinky“. Zalepte si bradavky (muži). Namažte si vazelínou chodidlá, podpazušie a vnútornú stranu stehien. Je lepšie byť „baba“, ako potom trpieť. Choďte na záchod a vyhľadajte svojho vodiča. Postavte sa na štart a vychutnajte si posledné okamihy pred štartom.

Prečo bežať s vodičom
Vodiči sú bežci a bežkyne bežiaci na čas, ktorý majú uvedený na svojich rozlišovačkách či balónikoch. Služby vodiča je dobré využiť, ak si nie ste istí, či budete schopní zvoliť správne tempo - dôležité je neprepáliť štart. Okrem toho vám môže na trati poradiť, ako sa občerstvovať, či ako sa vysporiadať s prípadnými ťažkosťami. Preto je dobré sa pri behu nehanbiť – nemať zábrany. Vodič je tam na to, aby držal tempo a bol pomocou pre toho, kto ju potrebuje a požiada o ňu. Vodiči si pokladajú za česť, že môžu poskytovať túto službu a ich jedinou odmenou je vaše poďakovanie v cieli, ak dobre splnia svoju úlohu a dovedú vás k času, ku ktorému mali.

V CIELI

Po pretekoch je potrebné doplniť tekutiny. Najlepšie tak, že v priebehu hodiny po pretekoch vypijete liter vody. Ak ste pivári, najskôr vypite aspoň pol litra vody a až potom sa vrhnite na svoj obľúbený nápoj. Po pretekoch by ste si nemali hneď sadnúť, ale aspoň 15 – 20 minút ešte postávať a chodiť, prípadne si zájsť na masáž. V opačnom prípade sa vystavujete nebezpečenstvu, že už nevstanete, a tiež, že vás postihnú nepríjemné kŕče.

Začnite s regeneráciou
Doplňujte tekutiny, niečo ľahké zjedzte, zájdite si na masáž. Ak ste vyznávačom sauny alebo pary, radšej si ich bezprostredne po pretekoch odpustite a zájdite si do nich až na druhý deň. Odoberajú totiž energiu a tej momentálne nemáte na rozdávanie. Deň po pretekoch je dobré si ľahko vybehnúť alebo aspoň vyjsť na 20-30 minút. Pokoj si nechajte až na ďalší deň. V týždni po pretekoch striedajte deň, kedy iba vyklusávate, s dňom voľna, až v ďalšom týždni pokračujte v normálnom tréningu.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 09:34