StoryEditor

Tretry? Pre mňa? Veď behám trikrát týždenne po hrádzi!

01.09.2011, 00:00
Áno, máte pravdu. Pre väčšinu čitateľov www.beh.sk sú typické cestné behy. Druhá najpočetnejšia skupina sa potom venuje trailu. Nesmieme však zabúdať ani na tých, ktorí sú špecializovaní na niektorú z disciplín dráhovej atletiky. Preto teraz chvíľu nebudeme hovoriť o tlmení, pronácii, či vodeodolnosti a povieme si niečo o tretrách.

Áno, máte pravdu. Pre väčšinu čitateľov www.beh.sk sú typické cestné behy. Druhá najpočetnejšia skupina sa potom venuje trailu. Nesmieme však zabúdať ani na tých, ktorí sú špecializovaní na niektorú z disciplín dráhovej atletiky. Preto teraz chvíľu nebudeme hovoriť o tlmení, pronácii, či vodeodolnosti a povieme si niečo o tretrách.

Tretra je vysokošpecializovaná závodná obuv určená na niektorú z disciplín dráhovej atletiky. Vyznačuje sa nízkou hmotnosťou a väčšinou má otvory na upevnenie tzv. klincov.
Tie slúžia na to, aby minimalizovali možnosť nežiadaného pohybu nohy a maximalizovali prenos energie atléta. Dĺžka klincov sa líši od povrchu, na ktorom sa preteká a pohybuje sa v rozsahu od 6 mm (gumenné a kaučukové povrchy typu tartan) až po 15 mm. Klince sa k tretre upevňujú pomocou závitu.

Šprintérske tretry
Sú určené na vzdialenosti do 400 metrov vrátane prekážkových behov. Tretra pevne drží nohu a vyznačuje sa úplnou absenciou tlmenia na päte. To nie je potrebné, nakoľko uvedené vzdialenosti atlét prebehne po špičkách. Päť až šesť klincov je sústredených v prednej časti. Pomerne tvrdý a pevný materiál zvršku je potrebný na to, aby šprintér mohol naplno zabrať aj v zákrute.

Tretry pre stredné a dlhé trate
Pre disciplíny od 800 metrov. Tretry sú mäkšie ako šprintérske, pretože rýchlosť atléta v zákrute je nižšia a je potrebné, aby poskytli väčšie pohodlie pri dlhom behu. Klince sú v prednej časti, ich počet je opäť päť až šesť. Päta je odpružená. V porovnaní s cestnou obuvou je však tlmenie oveľa menšie, predpokladá sa totiž, že sa na tlmení bude podieľať aj povrch dráhy.

Tretry pre skok do diaľky a trojskok
Tvrdší zvršok má za úlohu čo najviac spevniť nohu v najdôležitejšej fáze skoku, pri odraze. Tomu sa podriaďuje aj počet klincov – zvyčajne deväť. Trojskokanská tretra máva navyše vzadu podrážku potiahnutú vyššie, aby sa noha nešmýkala pri druhom odraze, kedy skokan maximálne naťahuje nohu a dopadá na pätu.

Tretra pre skok do výšky
Pri skoku do výšky vykonáva telo skokan veľmi špecifický pohyb - pribieha k doskočisku spredu, ale latku prekonáva pohybom dozadu. To si vyžaduje, aby mala tretra klince vpredu (rozbehová fáza) aj vzadu (odrazová fáza). Podrážka je po celej dĺžke výrazne zdrsnená, aby sa eliminovalo prípadné pošmyknutie.

Tretra pre hod oštepom
Podobne ako výškarská tretra má klince aj vzadu. Oštepár najprv naberá rýchlosť, no pred odhodom prudko brzdí cez pätu a všetku kinetickú energiu prenáša do ruky, ktorou oštep odhadzuje. Tretra preto musí telo oštepára udržaťna mieste a poskytovaťpotrebnú podporu.

Tretra pre vrh guľou a hod diskom a kladivom
Ako jediný druh tretier nemajú klince. Povrh vrhačského kruhu totiž tvorí betón. Podrážka je gumenná, viac-menej hladká.

Ak sa rozhodnete aspoň na chvíľu vymeniť svoje bežné trate za dráhu atletického štadióna a skúsite intervalový tréning, asi sa na prvý pohľad v takomto množstve tretier cítite stratení. Riešenie je však jednoduché – ako najuniverálnejšie sa z nášho prehľadu javia tretry pre stredné a dlhé trate. Svojou charakteristikou sa najviac približujú bežnej obuvi. V katalógoch výrobcov sa zvyčajne označujú ako MD a LD (z anglického middle a long distance), hoci napríklad špičková strednotratiarska tretra od Mizuno má onačenie Osaka 5.

Pri výbere veľkosti sa riaďte pravidlom, že tretra má byťtesná. Tzn. na dĺžku aj na šírku by mala presne kopírovať obrysy vašej nohy. V balení s tretrami dostanete aj sadu klincov dĺžky 6 mm, náhradné dokúpite v dobrých obchodoch pre bežcov. V prestávke medzi rovinkami či okruhmi si ich pravidelne kontrolujte, pohybom nohy sa totiž môžu uvoľniť.

A ešte jeden tip na záver:
Ak ste vyslovene extrémny bežec, ak je vám málo 12-hodinový aj 100-kilometrový beh, ak zvládnete každý víkend jeden maratón a triatlonistov pokladáte za padavky, skúste špecialitu medzi tretrami – tzv. fakírky. Na rozdiel od bežných majú klince zvnútra a prvýkrát o nich referovali páni Milan Lasica a Július Satinský už v osemdesiatych rokoch.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
09. máj 2024 00:44