StoryEditor

Nevyhnutné doplnky bežeckej výbavy

14.09.2011, 00:00
K základnému vybaveniu určite patrí kvalitná bežecká obuv, tričko ktoré dobre odvádza pot, ľahké, vzdušné "kraťasy" alebo "elasťáky", ktoré nás neobmedzujú v pohybe, podľa počasia sa pridáva kvalitná prvá, druhá a prípadne i tretia vrstva. To sú skutočne základy. Ale užitočné a potrebné sú určite aj ďalšie veci.

K základnému vybaveniu určite patrí kvalitná bežecká obuv, tričko ktoré dobre odvádza pot, ľahké, vzdušné "kraťasy" alebo "elasťáky", ktoré nás neobmedzujú v pohybe, podľa počasia sa pridáva kvalitná prvá, druhá a prípadne i tretia vrstva. To sú skutočne základy. Ale užitočné a potrebné sú určite aj ďalšie veci.

Poďme sa teda spoločne pozrieť na niektoré doplnky:

Ponožky – vlastne by mali byť súčasťou základnej výbavy, ale pre istotu ich spomenieme aj tu. Očakávame od nich dobrú absorpciu potu, nesmú sa nám v topánke šmýkať, prípadne žmoliť. Dnes sa už bežne dajú zakúpiť aj ponožky s antibakteriálnou úpravou, ktorá zabraňuje vzniku nepríjemného pachu.

Čiapka / Šiltovka– veľmi dôležitý doplnok a to nie len v zime, kedy slúži na udržanie tepla a chráni nás pred chladom, ale aj v lete, kedy slúži na ochranu pred prílišným prehrievaním a prípadným úpalom. V dnešnej dobe je bežné, že čiapky majú UV filter, dobre vetrajú a sú z rýchloschnúcich materiálov.

Opasok s fľašou na vodu – mal by byť „povinnou výbavou“ pri dlhých behoch a pri behoch pri vysokých teplotách, či naopak nízkych teplotách. Opasky majú väčšinou aj kapsičku, kam je možné odložiť kľúče alebo niečo malé na doplnenie energie – napríklad pár kúskov sušeného ovocia. Existujú opasky s jednou väčšou fľašou alebo s niekoľkými menšími. Výhodou viacerých menších je rovnomerné rozloženie hmotnosti a možnosť použiť fľaštičky na rôzne nápoje. Napríklad do jednej si môžeme zarobiť obľúbený iontový nápoj, do ďalšej čistú vodu na zapíjanie a do ďalšej energetický gél.

Čelovka – nielenže nám umožní, aby sme videli aj pri horších svetelných podmienkach, ale aj my budeme lepšie viditeľní. Ide v prvom rade o našu vlastnú bezpečnosť.

Kompresné ponožky / návleky – vedia byť veľmi užitočným pomocníkom, ktorý nám pomôže podať lepší výkon a trénovať tvrdšie. Predovšetkých spevnia svaly, aby nevykonávali zbytočný pohyb, napríklad zabránia lýtkovým svalom, aby „lietali“ do strán. Pomôžu aj pri lepšom prekrvení a teda prekysličení svalov. Štúdie tiež poukazujú na nižšie vyplavovanie laktátu, čo znamená menej svalovej únavy a teda aj viac tréningu. Podľa nezávislých štúdií je účinne stiahnutý sval až o 20% výkonnejší.

Protišmykové návleky na obuv – používajú sa samozrejme v zime. Zabezpečia nám lepšiu trakciu a teda znížia riziko pošmyknutia sa a z toho vyplývajúcich následných problémov. Odporúčané použitie je najmä pri rýchlejších behoch, inak sa osvedčilo použitie trailových modelov, ktoré majú navyše často aj vode-odolnú úpravu.

Reflexná vesta, reflexné pásky, blikačky – doplnky, ktoré sa postarajú o to, aby nás bolo vidieť a zvyšujú tak našu bezpečnosť + môžu upútať pozornosť vytúženej osoby :)

Bežecký batoh – môžeme si do neho pribaliť náhradné oblečenie, vetrovku, jedlo. Batoh by mal byť anatomicky tvarovaný s kvalitnými nastaviteľnými popruhmi, ktoré pohlcujú pot. Mal by sa dať riadne upevniť, aby sa zabránilo nežiadúcemu pohybu. Niektoré batohy majú integrované riešenie pre umiestnenie vaku na vodu.

Opasok na ruku s kapsičkou – praktický doplnok, ktorý môžeme využiť ako odkladací priestor na kľúče, alebo na umiestnenie MP3 prehrávača.

Praktickým doplnkom a skvelým pomocníkom sú aj športtestery, tie sú však podrobnejšie popísané v samostatnom článku http://www.beh.sk/mod/clanky/sporttestery-a-ich-vyhody.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 20:08