StoryEditor

Je čas oddychovať

08.11.2011, 23:00
Počas prichádzajúceho zimného obdobia a následne zimy je dobré znížiť tréningové dávky, aby ste v novej sezóne boli fit a mohli opäť intenzívne trénovať a pretekať.

Počas prichádzajúceho zimného obdobia a následne zimy je dobré znížiť tréningové dávky, aby ste v novej sezóne boli fit a mohli opäť intenzívne trénovať a pretekať.

Všetci bežci si potrebujú oddýchnuť a spomaliť. Nezáleží na tom, koľko máte rokov a koľko kilometrov týždenne behávate, bude dobré, aby ste na toto obdobie dopriali svojmu telu, ale aj mozgu oddych. Zimné obdobie je pre to ideálne.

Neznamená to, že prestanete behať úplne, potrebné je iba znížiť tréningové dávky. Ak ste nováčik a behávate 20-30 kilometrov týždenne, postačí vám niekoľko týždňov (približne 6 – pre tento časový horizont vám prinášame aj približný plán) oddychu a budete sa cítiť fit.

Ťažko trénujúci maratónsky bežec bude pri tom musieť zmierniť až na dva mesiace a trénovať pozvoľne.

Zrieknite sa veľa kilometrov a skúste alternatívne metódy tréningu

Prvé týždne si dajte voľno s takmer nulovými kilometrami. Zamerajte sa radšej na spinning, plávanie, posilňovanie a jogu. To pomôže vašim svalom sa zregenerovať. Neskôr (po 2-3 týždňoch oddychu) začnite s miernym objemovým tréningom – 25 percent zvyčajného objemu, po dvoch týždňoch zvýšte svoj objem na 50 percent a v posledných dvoch týždňoch na 75 percent.

Povedzte dlhým behom NIE a skúste krátky fartlek

Aby vaše nohy zostali silné, zakomponujte v čase odpočinku aj fartlek. Posilníte tak okrem nôh aj pľúca a to pred sezónou bude pre vás na nezaplatenie a zabezpečíte si tak ľahší návrat do tréningového procesu. Striedajte trojminútové úseky fartleku s miernym behom.

Nechajte v poličke dlhé behy a vychutnávajte si svoj čas

Zájdite si s rodinou na prechádzku a vychutnávajte si spolu strávený čas, ktorý často počas sezóny nemáte.
Nebehávajte viac ako 30-40 minút týždenne, po dobu zostávajúcich štyroch týždňov by váš najdlhší beh nemal byť viac ako jedna tretina, až polovica vzdialenosti vášho bežného tréningu pred týmto oddychom.

Nechcite byť najlepší, bežte niektorý z atraktívnych zimných behov pre radosť

Prihláste sa (pokojne aj s priateľmi) na niektorý z vianočných, či silvestrovských behov a užite si atmosféru a radosť spolupretekárov a vychutnajte si čaj v cieľovej rovinke. Povzbudí to nie len vaše telo, ale aj ducha a bude sa vám po psychickej stránke oveľa jednoduchšie začínať.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 14:27