StoryEditor

Silvestrovské jubileum v Dolných Orešanoch

28.12.2011, 23:00
Dolné Orešany majú bohatú históriu. Veď najstarší zachovaný písomný doklad o obci pochádza z roku 1235. Tiež športovci šíria dobré meno tejto úhľadnej dediny na úpätí malokarpatských lesov. Predovšetkým kondiční a rekreační bežci.

Dolné Orešany majú bohatú históriu. Veď najstarší zachovaný písomný doklad o obci pochádza z roku 1235. Tiež športovci šíria dobré meno tejto úhľadnej dediny na úpätí malokarpatských lesov. Predovšetkým kondiční a rekreační bežci.

Dolné Orešany majú bohatú históriu. Veď najstarší zachovaný písomný doklad o obci pochádza z roku 1235. Tiež športovci šíria dobré meno tejto úhľadnej dediny na úpätí malokarpatských lesov. Predovšetkým kondiční a rekreační bežci.
Nuž, podobnou bilanciou sa môže pochváliť málo vidieckych centier na Slovensku. Reč je o dvoch tradičných bežeckých sviatkoch, Silvestrovskom krose a Dolnoorešianskom polmaratóne. Doteraz ešte nemali prestávku.
Staršou kronikou sa hrdí rozlúčka s odchádzajúcim rokom. Aktuálne, 31. decembra 2011, pribudne na prekrásnej lesnej trati nad Dolnými Orešanmi 40. kapitola. Mladší brat, polmaratón, zasa pozve bežeckú rodinu v lete 2012 tridsiaty raz. Priestor dostane už tradične cez prvú augustovú sobotu. Pri oboch akciách podáva pomocnú ruku obecný úrad a jej poslanecký zbor. Obísť nemožno ani štedrosť viacerých sponzorov.
 
Od Dolných Orešian po Sao Paulo
Tak znel svojho času hlavný titulok v celoslovenskom denníku. Išlo o pestrú skladačku domácich a zahraničných behov na prelome rokov. Rozsiahly prehľad spravodajského servisu sa začínal  Silvestrovským krosom v lesoch Malých Karpát na okraji Trnavského okresu. Potom pozbieral výsledky ďalších sviatočných randevú kráľovnej športu po území SR i za hranicami vlasti. Napokon zaviedol čitateľov na famózny Silvestrovský beh v uliciach brazílskeho Sao Paula, kde lavínu už tradične dávajú do pohybu polnočné zvony zo Silvestra na Nový rok. Pri vyratúvaní aktivít Klubu rekreačných bežcov v Dolných Orešanoch nemožno obísť ani obľúbený bežecký ples pre celý západoslovenský región, matičný beh predškolského a žiackeho drobizgu, alebo jednu z občerstvovacích staníc na trati Malokarpatského maratónu počas prebiehania pelotónu ich obcou.
Na štarte pod vencom malokarpatských hôr sa bežci deň pred Silvestrom premiérovo zoradili 30. decembra 1972. Úvodné dejstvo cezpoľného (tzv. orientačného) behu mali na svedomí výborníci z dedinskej organizácie SZM. Viedla ich dvojica Jozef „Pepo“ Kalný – Rudolf Ilavský.
Postupne ich pri vedení štábov tohto originálneho koncoročného krosu nasledovali nástupcovia na predsedníckom stolci iniciatívnych zväzákov obce (I. Lančarič, C. Žák, J. Spevák, E. Belica a V. Fandlová). Kus dobrej roboty zanechali ďalší mládežnícki priekopníci bežeckých aktivít v Dolných Orešanoch, napríklad J. Benedek, B. Dobšovičová, P. Fandel, E. Križan, Š. Sloboda a desiatky iných.
Názov Silvestrovský beh sa v Dolných Orešanoch začal používať od tretieho ročníka (1974), neskôr vošlo do povedomia výstižnejšie pomenovanie Silvestrovský kros. Pri oprašovaní jeho histórie, okrem osobného archívu autora týchto riadkov, pomohla Beáta Žáková, organizátorka viacerých kapitol tamojšej bežeckej rozlúčky so starým rokom. DO SZM usporiadala dvadsať dejstiev (1972 – 1991). Ďalšie tri pripravila telovýchovná jednota (1992 – 1994). Klub rekreačných bežcov prevzal štafetu v roku 1995 a taktovku držia jeho členovia dodnes.
 
Domáci Marek Zuzčák s hetrikom
Najviac účastí v  štartovom poli dolnoorešianskeho bežeckého silvestrovania má nepoddajný trnavský vytrvalec Jozef Sloboda, rodák z Lošonca. „Vlani som absolvoval tento kros 25. raz,“ nazrel do svojho starostlivo vedeného záznamníka. Pri nevšednom štvrťstoročnom jubileu počastoval kamarátov po pretekoch, v rámci záverečného dekorovania v kultúrnom dome, kalíškom „liečivého“ dopingu. 
„Vždy sa teším na túto peknú bežeckú rozlúčku so starým rokom. Rád sem chodím, medzi pohostinných organizátorov i  početných divákov. Postretám sa tu s mojimi bežeckými kamarátmi zo všetkých končín západného Slovenska, zhodnotíme sezónu, pohovoríme o plánoch na tú ďalšiu,“ dodal 65-ročný nezmar.
V priesečníku storočí výborne kontroval kvalitnej konkurencii známy domáci vytrvalec Marek Zuzčák (foto), ktorému patrili tri prvenstvá (1996, 1997, 2000) v drese Školského atletického klubu SPŠ Trnava. Dokonca v sedemadeväťdesiatom (26. ročník) sa dostal pod hranicu 22 minút (21:58 min).
Za pozornosť stojí každoročná početná účasť pezinských orientačných bežcov. Najväčší podiel na ich zorganizovaní prostredníctvom mimoriadneho autobusu pravidelne má známy športový lekár Pavol Poláček.
Rodinná krosová tradícia v malokarpatskej prírode sa teda píše od decembra 1972 bez jedinej prestávky. Súčasnú bežeckú káru ťahá obdivuhodne agilné trio z tamojšieho KRB-u. Tiež teraz sa celé dianie krúti okolo Mariána Griflíka, Daniely Branišovej a Marty Hettešovej. Oprieť sa môžu o ďalších ochotných pomocníkov. Niet pochýb, že dobre zladená partia v Dolných Orešanoch zvládne aj štyridsiatu stať Silvestrovského krosu (štart 31. 12. o 12.30 h) na výbornú. Bežať môže každý záujemca nad 15 rokov. Jedinou podmienkou účasti je dobrý zdravotný stav. Napokon dodajme, že originálnou vecnou cenou bude odmenených sto bežcov absolútneho poradia. A hoci štartový vklad sa neplatí, na celý pelotón po jubilejných pretekoch čaká v tamojšom kultúrnom dome posedenie pri silvestrovskej kapustnici.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 13:48