StoryEditor

Budimírsky polmaratón sa pobeží už po 17-krát

17.04.2012, 09:46
Neďaleko Košíc sa 22. apríla pobeží tradičný a medzi bežcami čoraz viac obľúbený Budimírsky polmaratón.

Neďaleko Košíc sa 22. apríla pobeží tradičný a medzi bežcami čoraz viac obľúbený Budimírsky polmaratón.

Niečo z histórie

Myšlienku zorganizovať v Budimíre preteky vo vytrvalostnom behu sa podarilo zrealizovať dvom dlhoročným maratóncom - Ondrejovi Biacovskému z tejto obce a jeho priateľovi Jurajovi Fotulovi z Košíc. Títo dvaja bežeckí matadori uplatnili svoje skúsenosti z aktívnej účasti na početných bežeckých podujatiach vo vytr¬valostnom behu po celom Slovensku a v roku 1993 zorganizovali premiéru tohoto obľúbeného bežeckého podujatia.

Do príprav a organizácie II. ročníka Budimírskeho polmaratónu (BPM) sa k Ondrejovi Biacovskému pridal  Ing. Miroslav Orság,  počas príprav a organizácie III. ročníka rady organizátorov rozšíril Ing. Peter Nickel a v IV. ročníku pribudol Ing. Peter Kolcún. Títo štyria mušketieri vďaka svojmu nadšeniu a vytrvalosti postupne pritiahli do svojich radov ďalších Budimírčanov, ktorých preteky nadchli a oslovili. Na spoluorganizovaní sa podieľajú aj mladšie ročníky. Ich nadšenie a zanietenie za finanč¬nej výpomoci obce Budimír a  sponzorov úspešne pretrváva dodnes a prispieva ku každoročnému rastu kvality i úrovne podujatia.

V roku 1995 vznikol ŠK Budimír, ktorého hlavným zameraním bola príprava a samotné organizovanie vytrvalostných cestných pretekov Budimírsky polmaratón, detských bežeckých súťaží (v ostatných rokoch organizačne zabezpečovaných mladými budimírskymi športovcami), ale aj zapájanie sa do spoluorganizovania kultúrnych a športových podujatí obce.

V tomto roku ŠK Budimír organizuje už  XVII. ročník  Budimírskeho polmaratónu. Počas uplynulých šestnástich ročníkov sa na štart postavili takmer tri tisícky pretekárov. Rady organizačného tímu zasa postupne rozšírilo, ale aj opustilo niekoľko desiatok športových nadšencov.

Ako to už  pri vytrvalostných pretekoch býva nie každý ubehnutý kilometer je pohodový, občas prichádza aj kríza. Dôležite je však zaťať zuby, znovu sa rozbehnúť, nabrať to správne tempo a dobehnúť do cieľa. Aj organizátori Budimírskeho polmaratónu si prešli svojou krízou - prepálili tempo, v rokoch 2003, 2004 a 2005 zastali (Budimírsky polmaratón sa neuskutočnil). Ale v roku 2006 sa opäť rozbehli, a tak je XVII. ročník realitou. Spravidla počas poslednej aprílovej nedele (hoci v tomto roku ide o predposlednú aprílovú nedeľu) prijmú výzvu zmerať si sily na trati nielen východniari, ale aj bežci z celého Slovenska i zo zahraničia (Ukrajina, Rusko, Maďarsko, Poľsko, Česko...), ktorí sa musia popasovať s nástrahami certifikovanej, rýchlej polmaratónskej trate, prípadne s počasím (slnko, vietor, dážď, zima).

 

Veľká cena Budimíra

Každoročnou snahou Organizačného tímu BPM bolo pritiahnuť na štart čo najviac bežcov z Budimíra. V roku 2011 sa počet účastníkov z Budimíra zastavil na čísle sedem (Ondrej Biacovský, Tomaš Mlynarčík, Emil Vereb, Marcel Kecer, Matej Orság, Alfréd Tomas, Vincent Turóci). Aj keď zabehnúť polmaratón je rozhodne výzva, 21 km môže odradiť prípadných ďalších záujemcov z radov občanov Budimíra. Preto organizačný tím v tomto roku zorganizuje po minuloročnom nultom ročníku I. ročník uzatvorených pretekov - Veľkej ceny Budimíra - v behu na 10 km pre občanov Budimíra. Jej hlavnou myšlienkou je pritiahnuť na trať čo najviac Budimírčanov, pričom ambíciou je osloviť všetky vekové kategórie nad 18 rokov, nielen tých, ktorí pravidelne športujú, behajú, ale aj tých, ktorí si zabehnú len občas. Štart Veľkej ceny Budimíra bude spoločný s Budimírskym polmaratónom pred budovou Obecného úradu Budimír, povedie cez obce Bretejovce do Janovíka, kde na piatom kilometri bude obrátka a bežci sa vrátia späť do Budimíra. Organizátori veria, že Veľká cena Budimíra vyprovokuje a osloví ďalších občanov Budimíra, ktorí sa 22.4.2012 postavia na štart a zažijú krásny pocit z víťazstva nad sebou, nad zdolanými kilometrami.

 

Trať polmaratónu

Po vybudovaní diaľnice na úseku Košice - Prešov bola odbremenená stará prešovská cesta I. triedy od hustej pre¬mávky motorových vozidiel. Takto vznikli aj bez obmedzenia premávky vhodné podmienky na organizáciu cestného behu BPM na trase z Bu¬dimíra cez obce Bretejovce, Janovík, Lemešany do Ličartoviec a späť.

Dĺžka pretekov sa dvakrát menila. Počas I. ročníka BPM sa bežalo na trati dlhej 20 km. Ďalšie tri ročníky sa bežali úseky v dĺžke 20,9 km a od roku 1997 sa preteká na oficiálne zmeranej polmaratónskej trati dlhej 21,0975 km, na ktorú bol vydaný certi¬fikát. V roku 2009 došlo k posunutiu štartu a cieľa BPM do centra obce pred budovu obecného úradu a zároveň k posunutiu obrátky v Ličartovciach.

Mierne zvlnený profil trate Budimírskeho polmaratónu umožňuje pri dobrých poveternostných podmienkach dosiahnutie najlepších osob¬ných výkonov v polmaratóne. Držiteľom traťového rekordu z roku 2001 je päťnásobný víťaz BPM v rokoch 1997, 1998, 1999, 2001 a 2004, Ukrajinec Orest Babjak, ktorý ho zabehol za  1:06:40 hod. Najväčšia účasť pretekárov bola v roku 2002, keď BPM absolvovalo až 173 bežeckých vytrvalcov, v posledných rokoch sa účasť pohybuje okolo 170 bežcov. Najvyššia účasť pretekárok bola v minulom roku, keď sa na štart BPM postavilo 17 pretekárok. V minulosti mohli diváci vidieť na trati napr. známeho bežca na dlhé trate Petra Pípu, či bývalého premiéra Mikuláša Dzurindu.

 

Kategórie a účastníci

Preteká sa vo viacerých vekových kategóriách, muži 18 – 39-roční, 40 – 49-roční, 50 – 59-roční, 60 – 69-roční, ženy 18 – 39-ročné, 40 – 49-ročné, 50-ročné a staršie. Muži 70-roční a starší bežia trať dlhú 10 kilometrov.

Prihlásiť sa dá vopred – e-mailom alebo poštou, ale aj na mieste podujatia. V súčasnosti sú už prihlásení napr. Anatolyj Malyj, Natalia Malaya, ale i 5-násobný víťaz BPM a držiteľ traťového rekordu Orest Babjak.

 

Organizačný tím Budimírskeho polmaratónu teší skutočnosť, že už tradične počas nedeľňajšieho dopoludnia si nájdu cestu do priestoru štartu a cieľa občania obce, ktorí pripravia vytrvalcom srdečnú  atmosféru, čo len potvrdzuje, že toto podujatie sa stalo súčasťou športovo-kultúrnych aktivít v obci Budimír a prirástlo Budimírčanom k srdcu.

Redakcia erun.sk praje organizátorom zdravie, elán a výdrž a pripája sa k ich pozvánke všetkým priaznivcom behu, aby si 22. apríla či už ako pretekári alebo ako diváci našli cestu na východ Slovenska a prežili príjemné chvíle plné radosti z pohybu.

 

Ing. Peter Nickel, riaditeľ pretekov BPM a VCB 2012, spracoval Anton Miškolci

01 - Modified: 2019-07-05 08:01:16 - Feat.: - Title: Víkend nabitý atletikou, alebo čo nás čaká a neminie od piatka do utorka budúceho týždňa 02 - Modified: 2012-07-02 09:29:08 - Feat.: - Title: V Chtelnici kraľoval Ján Moravec z Myjavy 03 - Modified: 2012-04-30 09:41:25 - Feat.: - Title: Milovníci behu v kopcoch sa zídu v Chtelnici 04 - Modified: 2012-04-30 09:41:56 - Feat.: - Title: Búranská desiatka vás privíta už počas poslednej aprílovej soboty 05 - Modified: 2012-04-30 09:42:29 - Feat.: - Title: Vo Fiľakove sa chystá sviatok rekreačných bežcov
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
27. apríl 2024 05:32