StoryEditor

Búranská desiatka vás privíta už počas poslednej aprílovej soboty

25.04.2012, 10:09
Jedným z podujatí, na ktorých si počas najbližšieho víkendu môžu bežci možnosť zmerať svoje sily, je i 7. ročník Búranskej desiatky organizovaný na Záhorí.

Búranská desiatka začala svoju históriu písať v roku 2006. Pretože v Borskom Mikuláši sa už niekoľko desiatok rokov organizovali chodecké preteky Záhorácka dvadsiatka, organizátori bežecké preteky, ako správni patrioti, nazvali Búranská desiatka (pretože obyvateľov Borského Mikuláša v okolí volajú „Búrania“).

Pri zrode Búranskej desiatky stáli Jozef Petrík – predseda TJ Junior clubu a Ján Dobiáš – tajomník telovýchovnej jednoty, z iniciatívy ktorých toto podujatie vzniklo. Cieľom organizátorov bolo pozdvihnúť bežecké hnutie na Záhorí, a preto na ich podnet v tom istom roku vznikla aj súťaž Grand Prix Záhoria. Už od samotného vzniku pretekov toto podujatie podporuje obec, pretože tradícia atletiky v Borskom Mikuláši má dlhodobé korene. Bežecké preteky spočiatku prebiehali ako súčasť atletického dňa v Borskom Mikuláši, keď sa doobeda konala Búranská desiatka a poobede chodecké preteky Záhorácka dvadsiatka.

Prvých šesť ročníkov sa preteky organizovali počas prvej júnovej soboty ako súčasť projektu MENÍME POHYB NA ZDRAVIE. Ako však uviedol Ján Dobiáš, v tomto roku kvôli veľkému počtu pretekárov museli rozdeliť chodeckú a bežeckú časť na dva termíny. Narastajúci počet pretekárov ovplyvnilo zaradenie Búranskej desiatky do medzinárodného bežeckého kalendára v roku 2009 v rámci MORAVSKO – SLOVENSKÉHO BEŽECKÉHO POHÁRA, v ktorom je tento rok zaradených 35 pretekov na Morave a Záhorí. Organizátori zvýšili popularitu pretekov aj vyhlásením detskej súťaže ZÁHORÁCKY DETSKÝ BEŽECKÝ POHÁR, v rámci ktorej súťažia žiaci základných škôl a deti v predškolskom veku. Do pohára sa započítavajú body z 12-tich pretekov konajúcich sa na Záhorí.

Preteky sa bežia na cca 2-kilometrovom okruhu, pričom trať nie je certifikovaná a traťové rekordy sa oficiálne neuvádzajú, pretože v dôsledku výstavby kanalizácie v posledných rokoch sa dĺžka trate neustále mení. „V budúcnosti chceme bežecký okruh certifikovať (tak ako aj chodecký) a uchádzať sa o pridelenie majstrovstiev Slovenska v cestnom behu,“ povedal Ján Dobiáš.
 

V tomto roku budú ženy bežať 6 km v troch kategóriách – do 34 rokov, nad 35 rokov a nad 45 rokov. Muži, ktorí pobežia 10 km, budú zaradení do piatich kategórií – do 39 rokov, nad 40 rokov, nad 50 rokov, nad 60 rokov a nad 65 rokov. Hlavným pretekom, naplánovaným na 14:30 hod. (spolu s dorasteneckými a juniorskými kategóriami), budú predchádzať už od obeda kategórie detské (presný časový harmonogram je na http://www.zahoracka.com/buranska-desiatka/).

Pretekári sa môžu prezentovať v deň konania pretekov v miestnom zdravotnom stredisku. Organizátori očakávajú i pretekárov z Bulharska, ktorí potvrdili svoju účasť a do Borského Mikuláša pricestujú už dva dni pred samotnou súťažou. Predpokladaný počet pretekárov v hlavnej kategórii je 150 a približne ten istý počet a dá očakávať i v mládežníckych kategóriách. V doterajšej histórii Búranskej desiatky na nej štartovali i pretekári z Maďarska, Rakúska, Bulharska, Česka či z ďalekého Nepálu.

Ak v sobotu, 28. apríla, zamierite do Borského Mikuláša, rátajte s pravou športovou atmosférou a dobrou náladou. Predpoveď počasia sľubuje rekordné teploty a slnečné počasie, takže bežci na trati to budú mať sťažené, ale diváci okrem športového zážitku môžu chytať i prvý tohtoročný bronz.

 

Ján Dobiáš, spracoval Anton Miškolci, foto: organizátori Búranskej desiatky
 

01 - Modified: 2019-07-05 08:01:16 - Feat.: - Title: Víkend nabitý atletikou, alebo čo nás čaká a neminie od piatka do utorka budúceho týždňa 02 - Modified: 2012-07-02 09:29:08 - Feat.: - Title: V Chtelnici kraľoval Ján Moravec z Myjavy 03 - Modified: 2012-04-30 09:41:25 - Feat.: - Title: Milovníci behu v kopcoch sa zídu v Chtelnici 04 - Modified: 2012-04-30 09:42:29 - Feat.: - Title: Vo Fiľakove sa chystá sviatok rekreačných bežcov 05 - Modified: 2012-04-20 08:55:53 - Feat.: - Title: S maratónmi a polmaratónmi sa roztrhlo vrece
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 10:43