StoryEditor

Muži majú stop. Teraz bežia ženy

06.06.2012, 16:14
Na štarte bolo 30-tisíc žien. O päťtisíc viac ako vlani. Pribúda ich aj zo Slovenska. V prvú júnovú nedeľu Viedeň opäť hostila tradičný Beh žien.

Na štarte bolo 30-tisíc žien. O päťtisíc viac ako vlani. Pribúda ich aj zo Slovenska. V prvú júnovú nedeľu Viedeň opäť hostila tradičný Beh žien.

Vo viedenskom Prátri sa konal už 25. ročník tohto behu, podobné podujatia sa organizujú po celom svete. Ich cieľom je ukázať, že behať môžu všetky ženy. Zakladateľkou tohto konceptu je Američanka Kathrine Switzerová, pionierka ženského bežeckého športu. V roku 1967 sa postavila na štart Bostonského maratónu napriek tomu, že ženy to mali zakázané. Hoci sa ju snažili násilne strhnúť z trate, dobehla až do cieľa. Aj vďaka nej získali ženy neskôr právo štartovať v maratóne.

Switzerová inšpirovala ženy k behaniu a situácia sa dokonca otočila – vznikli podujatia, na ktoré majú muži zákaz vstupu. Jedným z nich je aj viedenský Beh žien. „I keď, na trati som zahliadla aj jedného muža – s parochňou a v sukni,“ s úsmevom opisuje Lenka Papayová, účastníčka pretekov a propagátorka ženského behu.

Pred dvomi rokmi šiel do Viedne zo Slovenska minibus, vlani veľký autobus a tento rok dva. Dokopy 60 žien. „Pre viaceré to bola prvá skúsenosť, ale všetky dobehli do cieľa,“ vraví Papayová.

Vo Viedni sa bežalo 5 a 10 kilometrov, špeciálnou kategóriou bola tzv. severská chôdza (nordic walking) na 5 kilometrov. Organizátori okrem skvele pripravených pretekov tradične ponúkajú program aj pre fanúšikov či rodiny bežkýň. Počas dňa sa postarajú aj o ich deti.

„Organizačne to bolo zvládnuté na jednotku,“ pochvaľuje si Papayová a dodáva: „Páčilo sa mi, ako si dievčatá, ženy a matky dali bezprostredne po dobehnutí ďalšie ciele do budúcna. Verím, že nadšenie pre beh im zmení alebo aspoň uľahčí životy a prístup k neľahkým životným situáciám.“

Už vyše roka sa na Železnej studničke v Bratislave konajú stretnutia fanúšičiek ženského behu, každú stredu o 18.30 si môžu podľa výkonnosti vybrať z dvoch bežeckých skupín. Jediným výsostne ženským behom na Slovensku boli dva ročníky Ladies Run-u v Bratislave, Piešťanoch a Žiline. V tomto roku zatiaľ registrácia nebola spustená.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
18. apríl 2024 23:24