StoryEditor

Malá červená kniha o behaní

07.06.2012, 14:28
Nová kniha o behaní. Nie je to vzletné poetické čítanie o kráse športu, ale praktický manuál, v ktorom sa autor venuje azda všetkému, s čím sa bežec stretne.

Sú knihy o behaní, ktoré nadchnú aj niekoho, kto v živote nebehal, a ani to nikdy nebude robiť. Malá červená kniha o behaní k nim nepatrí – nie je to vzletné poetické čítanie o kráse športu, ale praktický manuál rozdelený na 250 krátkych kapitol, v ktorých sa autor venuje azda všetkému, s čím sa skutočný bežec stretne. A práve on je cieľovou skupinou tejto knihy.

Scott Douglas je športový novinár, ale aj bežec, ktorý má nabehaných stotisíc míľ. Hlavný editor časopisu Running Times dve desaťročia píše o behaní. Vďaka svojej práci sa stretol s najvýznamnejšími bežcami a trénermi z celého sveta.

Ako píše v úvode knihy, materiál na jej napísanie zhromažďoval vyše tridsať rokov. Napriek tomu sa drží pri zemi a svoje skúsenosti dokázal zhrnúť na relatívne malej ploche. Minimalizmus má v krvi a venuje sa mu aj v tejto knihe – napríklad keď píše o výhodách bežeckej obuvi, ktorá sa nesnaží nahradiť prácu, ktorú majú vykonávať svaly.

Autor ponúka tipy, ako zvýšiť bežecké objemy (napríklad opisuje paradox, keď vás viac behania stojí menej námahy), píše o lenivosti, ale aj o výhodách priateľstva a počasí, ktorému by sa žiaden bežec nemal poddávať. Významnú časť knihy venuje telu a bežeckým zraneniam, najmä ich prevencii.

Malá červená kniha o behaní nie je úzko zameraná na začiatočníkov či naopak na skúsených bežcov. Rady v nej nájdu milovníci krátkych behov, ale aj maratónci. Viaceré kapitoly sú relatívne dlhé a niektoré témy sa v rôznych variáciách opakujú, autor však dokáže byť aj veľmi stručný. Napríklad v predposlednom bode venovanom rannej káve: "Neopustite dom, kým káva neopustí vás.”

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 04:16