StoryEditor

Oravský Ironman

02.07.2012, 11:29
Rodinnú atmosféru a výnimočné preteky v krásnej prírode ponúka netradičný triatlon v Zuberci pod názvom Oravaman (21. júla). Miesta na štarte sa rozchytali už v marci.

Rodinnú atmosféru a výnimočné preteky v krásnej prírode ponúka netradičný triatlon v Zuberci pod názvom Oravaman. Miesta na štarte sa rozchytali už v marci. Nezvyčajným pretekom stačil jeden ročník, aby si ich súťažiaci zamilovali. Aj preto sa na štart druhého ročníka 21. júla postaví viacero známych mien.

Do Zuberca pod Roháčmi má namierené prvý slovenský triatlonista štartujúci na olympiáde Pavel Šimko, biatlonové komando Pavol Hurajt, Janka Gereková a Matej Kazár, najrýchlejšia žena lanského ročníka Zuzana Vojteková a ďalší známi pretekári. Na štarte bude dokopy dvesto jednotlivcov a štafiet. Prihlásiť sa už pre veľký záujem nie je možné, všetky miesta v štartovej listine boli obsadené už v marci.

Netradičná dĺžka a profil trate

Vďaka čomu sa Oravaman teší medzi pretekármi takej obľube? „Našim cieľom je robiť preteky pre ľudí, vytvoriť rodinnú atmosféru, nadviazať nové priateľstvá, poriadne sa vytrápiť na trati, a potom to patrične osláviť na afterparty,“ s úsmevom opisuje Peter Paľa, riaditeľ pretekov. „Chceme ukázať krásu prírody a hôr na Orave, ponúknuť bohatý program a postarať sa o to, aby mal každý účastník dôvod ostať v Zuberci od piatku do nedele. Skrátka, nielen prísť, odsúťažiť a utekať domov. Pretekári si zaslúžia kvalitný servis, a to je naša priorita,“ dodáva Paľa.

Oravaman sa od klasických triatlonov líši. Kombinácia plávanie – cyklistika – beh ostáva zachovaná, avšak profil a dĺžka jednotlivých disciplín sú nielen na slovenské pomery netradičné. Na súťažiacich čakajú 2 km plávania, 50 km cestnej cyklistiky a 12 km vysokohorského behu.

Prevýšenie 2000 metrov

Plavecká časť štartuje v Sielnickej zátoke na Liptovskej Mare. Cyklistický úsek vedie cez Liptovský Trnovec, Liptovské Matiašovce, horský prechod Huty, Zuberec, Zverovku až na Ťatliakovu chatu v Roháčoch do výšky 1360 metrov nad morom. Prevýšenie na cyklistickej trati je 1400 metrov. Z Ťatliakovej chaty čaká pretekárov náročný beh vo vysokohorskom teréne Západných Tatier. Výbeh na Rákoň (1876 m.n.m.) meria dva kilometre a prevýšenie je 500 metrov. Z Rákoňa pretekári klesajú na Lúčnu a vrátia sa Látanou dolinou na Zverovku (1025 m.n.m.). Celkovo pretekári prekonajú prevýšenie dvetisíc metrov a na bicykli ich čaká viacero stúpaní so sklonom dvanásť percent.

Prezentácia pretekárov bude v piatok 20. júla v Penzióne Pribiskô. Večer podujatie slávnostne otvoria, potom bude nasledovať výklad trate. Registrácia, štart, depo, cieľ a vyhlásenie výsledkov sú na rozličných miestach, ale o prevoz pretekárov a bicyklov bude postarané. Cieľ je v areáli lyžiarskeho strediska Zverovka – Spálená.

Večer príde na rad hudobný program, odovzdávanie cien a afterparty. Pre deti budú v areáli penziónu k dispozícii preliezky či nafukovací hrad. Na nedeľu organizátori pripravujú možnosť kúpania sa v termálnych bazénoch v Oraviach, rôzne cyklotúry a pešie túry v okolí Zuberca, vstup do Múzea oravskej dediny či splav na pltiach v Podbieli. „Aby si Oravaman užili nielen pretekári, ale aj ich kamaráti a príbuzní,“ vysvetľuje Paľa.

Bližšie informácie o podujatí nájdete na stránke www.oravaman.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 19:28