StoryEditor

Sex pred pretekmi. Rozptyľuje alebo pomáha?

13.07.2012, 13:57
Dlhé roky tréneri nabádali športovcov, aby pred dôležitými súťažami zabudli na milostné hry. Fakt, že by sex pred pretekmi negatívne ovplyvňoval výkonnosť, však nebol nikdy spoľahlivo preukázaný. Naopak, stále viac odborníkov sa prikláňa k názoru, že môže byť prospešný.

Dlhé roky tréneri nabádali športovcov, aby pred dôležitými súťažami zabudli na milostné hry. Fakt, že by sex pred pretekmi negatívne ovplyvňoval výkonnosť, však nebol nikdy spoľahlivo preukázaný. Naopak, stále viac odborníkov sa prikláňa k názoru, že môže byť prospešný.

Viacero východných filozofií tvrdí, že orgazmus z človeka odsáva životnú energiu. Obzvlášť to vraj platí pre orgazmus mužský, ktorý je spojený s ejakuláciou. Z pohľadu západnej medicíny však sex rozhodne nepredstavuje niečo, čo by malo človeka v dobrej kondícii nejako zvlášť vyčerpať. Pri priemernom pohlavnom styku totiž len málokedy spálime viac než 50 kilokalórií, čo približne zodpovedá výstupu na tretie poschodie (pre obézneho kardiaka možno veľká záťaž, pre športovca však niečo úplne zanedbateľné).

Žiaden dôvod na abstinenciu

Štúdia publikovaná v roku 1995 v odbornom časopise The Journal of Sports Medicine and Physical navyše preukázala, že pohlavný styk dvanásť hodín pred športovým výkonom nemá žiaden vplyv na hlavné ukazovatele vytrvalosti, teda na VO2 max, tepovú frekvenciu ani na systolický objem (množstvo krvi vypudené jedným srdcovým sťahom). Dokonca môže zlepšiť využitie kyslíka srdcovou svalovinou.

Prieskum, v rámci ktorého vedci spovedali vyše dvetisíc účastníkov londýnskeho Flora maratónu, ukázal, že by milostné hry mohli mať na výkonnosť priaznivý vplyv. Bežci, ktorí si noc pred pretekmi dopriali sex, totiž podľa neho dosiahli v priemere lepšie výsledky než ich abstinujúci kolegovia so zodpovedajúcou výkonnosťou a momentálnou pripravenosťou.

Sex pomôže psychike

Odporcovia sexu pred výkonom namietajú, že milovanie pretekára zbytočne rozptýli, naruší sústredenie pred výkonom a znemožní mu poriadne sa vyspať. Lenže opak môže byť pravdou. V posledných hodinách pred štartom je samozrejme sústredenie nutné. Ak si však večer pred ním neustále premietame všetky možné scenáre pretekov a premýšľame, či sme na niečo nezabudli, často to naopak vedie k predštartovej horúčke – teda k zvýšenej nervozite, ktorá môže spôsobovaťrozličné ťažkosti (hnačku, žalúdočnú nevoľnosť, problémy so zaspávaním).

Prospešné je teda čokoľvek, čo nás rozptýli a privedie na iné myšlienky. A práve sex je veľmi vhodnou voľbou. Ide totiž o potešujúcu aktivitu s výrazným uvoľňujúcim a relaxačným účinkom, ktorá navyše väčšine ľudí pomáha lepšie zaspať.

Ženy, milujte sa

Izraelský bádateľ Alexander Oishanietzky už pred olympiádou v Barcelone zdôrazňoval, že sex pred výkonom je prínosný najmä pre ženy - atlétky, a najviac práve pre bežkyne. Jeho slová o rok neskôr potvrdila vtedajšia majsterka sveta v behu na 10 km, Američanka Lynn Jenningsová - vyhlásila, že sa večer pred úspešnými pretekmi milovala so svojím manželom. Jedným z dôvodov prospešnosti sexu môže byť fakt, že vaginálna stimulácia zvyšuje v organizme vylučovanie neuropeptidu označovaného písmenom P, ktorý potláča vnímanie bolesti. Jeho hladina je pritom v mozgu najvyššia práve nasledujúci deň po milostnom akte.

Na druhej strane však rozhodne nemožno povedať - milujte sa, pobeží sa vám ľahšie. Vždy záleží na aktuálnom rozpoložení, celkovom prístupe i úrovni libida. Zatiaľ čo výkonnosť muža či ženy v dobrej kondícii a s vysokou milostnou potrebou jedna súlož nijako negatívne neovplyvní, niekoho môže (ak to trocha zveličíme) unaviť už samotné pomyslenie, že by sa vôbec mal niečomu takému venovať.

Pamela Peekeová, vedkyňa z American College of Sports Medicine a zároveň bežkyňa a triatlonistka, však upozorňuje i na ďalší dôležitý aspekt: „Oveľa viac, než na zistení vedcov v súvislosti s prospešnosťou či nevhodnosťou sexu pred pretekmi, záleží na individualite každého športovca, na jeho rituáloch a na tom, čomu verí. Ak sme totiž presvedčení, že z nás sex vysaje energiu, tak ju z nás skutočne vysaje.“

Blanka Gololobovová

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 14:11