StoryEditor

Štyri rady pred prvým vybehnutím

30.07.2012, 16:32
Všetci máme dve nohy, dve ruky a svoje starosti. Pracujeme posediačky, hýbeme sa čoraz menej. Ak ste si povedali dosť a rozhodli ste sa pripojiť k stále väčšej skupine bežcov, prinášame vám zopár rád.

Všetci máme dve nohy, dve ruky a svoje starosti. Napriek tomu podaktorí prebehnú vyše štyridsať kilometrov za niečo cez dve hodiny, kým väčšina má problém vyjsť na tretie poschodie bez výťahu. Pracujeme posediačky, hýbeme sa čoraz menej. Ak ste si povedali dosť a rozhodli ste sa pripojiť k stále väčšej skupine bežcov, prinášame vám zopár rád.

Staré japonské príslovie hovorí, že najťažšou časťou výstupu na horu je urobiť prvý krok smerom k nej. Vykročte kedykoľvek, hlavne sa odhodlajte a tešte. Ak je vaša kondícia naozaj mizerná, skôr ako beh je pre vás vhodná rýchla chôdza.

Stovky svetových odborníkov vypracovalo množstvo tréningových konceptov. Je len na vás, či si nejaký vyberiete a budete ho aj dodržiavať, alebo či vás budú motivovať nové bežecké topánky a rozprávanie o vašom výkone na druhý deň kolegom v práci.

Môžete sa prebehnúť spontánne, alebo na seba nainštalovať sofistikovanú techniku, ktorá vám zmeria pulzovú frekvenciu, prejdenú trasu, jej výškový profil, poprípade sprístupní váš prvý výkon na sociálnych sieťach. Alebo sa môžete spoliehať na intuíciu a vlastné pocity. Najdôležitejšie však je - začať a neskončiť. A vždy s úsmevom na tvári.

Pravidlo číslo jeden

Ak bežíte, mali by ste dokázať rozprávať. Pre laika možno smiešne odporúčanie však presne odzrkadľuje vaše fyzické možnosti. Reč je totiž úzko spätá s dychom, a ten priamo nadväzuje na pulz.

Takže čím vyšší výkon vaše svaly podávajú, tým viac kyslíka a energie potrebujú. Vaše srdce sa musí viac namáhať a na svoju prácu potrebuje kyslík, ktorý dodávajú pľúca. Ak celý tento systém zaťažíte príliš, na ostatné činnosti, teda reč nezostáva priestor. V odbornej terminológii sa pohybujete za hranicou aeróbneho prahu.

Pravidlo číslo dva

Pomaly ďalej zájdeš. Pri kondičnom behu pre radosť zo života vôbec nie je dôležité, ako ďaleko a ako rýchlo zájdete. Vaše telo je stavané na 10-tisíc krokov denne. Doprajte mu ich. Spočiatku chôdzou, neskôr klusom, ale hlavne pravidelne. Skúste začať polhodinovou rýchlou chôdzou. Každý deň, v približne rovnakom čase.

Pravidlo číslo tri

V každom počasí. Nedávajte si priestor na výhovorky typu - dnes fúka, alebo prší. Behať sa dá prakticky v každom počasí. Ak sa vám nechce, skúste sa motivovať napríklad nákupom športového oblečenia.

Pravidlo číslo štyri

Počúvajte svoje telo. Ak vás sem - tam pichá v boku, sanitku si nevolajte, ale ak pri pohybe pociťujete sústavnú bolesť, určite sa obráťte na na lekára. Na druhej strane, oddych a regenerácia po fyzickom výkone je rovnako dôležitá. Ak ste vyslovene unavení, doprajte si zmenu. Namiesto hodinového klusu oprášte bicykel. Takáto zmena aktivity vám len prospeje.

Ale hlavne - tešte sa a majte sa radi. Robíte to predovšetkým pre seba, a je jedno, čo vás motivuje.

Dušan Knap

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 11:13