StoryEditor

Rajecký maratón láka na rodinnú atmosféru

10.08.2012, 10:32
Rajec sa chystá už na 29. ročník tradičného maratónu. O prestížnych pretekoch rozpráva riaditeľ podujatia Pavol Uhlárik.

Rajec sa chystá už na 29. ročník tradičného maratónu. O prestížnych pretekoch rozpráva riaditeľ podujatia Pavol Uhlárik.

Preteky v Rajci patria k trojici top maratónov na Slovensku, spolu s košickým a bratislavským. V čom je výnimočnosť Rajeckého maratónu?

V rodinnej atmosfére. Maratón pripravuje partia nadšencov, ktorí nie sú vyslovene organizátormi, ale predovšetkým bežcami a ľuďmi, pre ktorých je šport neoddeliteľnou súčasťou života.

Čo prinesie 29. ročník Rajeckého maratónu?

Okrem maratónu organizujeme aj 6. ročník polmaratónu, ktorý sa na Slovensku v súčasnosti teší mimoriadnej popularite. Tento ročník bude výnimočný v tom, že sa mení trať polmaratónu, prvýkrát bude viesť rajecko-lesnianskou dolinou.

Aký je dôvod tejto zmeny?

Bezpečnosť pretekárov. Účasť je stále vyššia, preto sme sa rozhodli utiecť z cesty prvej triedy a dáme prednosť pokojnej doline. V tomto prostredí bežci odbehnú celkovo deväť kilometrov. Cieľ je na Námestí SNP v Rajci.

Aké ďalšie súťaže sú v programe?

Preteky korčuliarov na 22 kilometrov s prevýšením 200 metrov, cieľ je v Čičmanoch, kde je zároveň aj obrátka maratónu. Chýbať nebudú ani preteky pre deti.

Čakajú návštevníkov aj sprievodné akcie?

Áno, na námestí v Rajci bude od rána tradičný jarmok. Dopoludnia bude kultúrny program ladený skôr pre staršiu generáciu, pred štartom vystúpia rajecké mažoretky Kordovánky. Večerné hodiny budú patriť mladým, čaká ich koncert a diskotéka až do rána. Športovci sa zase môžu tešiť na jedinečnú atmosféru, ktorú zažijú iba u nás, a tiež na horúce počasie, pretože v minulosti pršalo v Rajci počas pretekov iba trikrát. Okrem toho ich čaká kvalitný servis na trati i v cieli a množstvo cien pre najlepších.

Pozývate na preteky aj špičkových zahraničných bežcov?

Našou prioritou nikdy nebolo prepisovanie rekordov, pretože charakter trasy, finančný rozpočet, augustové teploty a náročné prevýšenie takmer s určitosťou vylučujú možnosť dosiahnuť takéto kvalitné výkony. Snažíme sa však dostať na štartovú čiaru to najlepšie, čo slovenský vytrvalostný šport ponúka.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 11:09