StoryEditor

Košice sa chystajú na rekord, čaká sa viac ako 7000 bežcov

06.09.2012, 18:08
Organizátori sú presvedčení, že na štart 89. ročníka Medzinárodného maratónu mieru a sprievodných pretekov sa postaví rekordný počet bežcov a padne hranica 7000 účastníkov. Najstarší maratón v Európe sa pobeží už o mesiac.

Organizátori sú presvedčení, že na štart 89. ročníka Medzinárodného maratónu mieru a sprievodných pretekov sa postaví rekordný počet bežcov a padne hranica 7000 účastníkov. Najstarší maratón v Európe sa pobeží už o mesiac (7. októbra).

"Ku koncu augusta sme mali prihlásených približne o 900 bežcov viac ako vlani v rovnakom čase. Čakáme, že méta 7000 bežcov bude prekonaná," uviedol riaditeľ pretekov Branislav Koniar. "Oproti vlaňajšku sa črtá zhruba 15-percentný nárast počtu účastníkov, za ktorý môžu Slováci. Je povzbudivé, že po období temna Slovensko vstalo a začína behať," doplnil.

Prvý ročník košického maratónu, na štart ktorého sa v roku 1924 postavilo len osem bežcov, už vyvoláva ľahký úsmev. Z podujatia sa stáva čoraz masovejšia záležitosť s množstvom sprievodných podujatí a rozpočtom na úrovni 400-tisíc eur. "Už to nie sú len športové preteky, ale veľká udalosť, ktorá ponúka omnoho viac," pritakáva Koniar.

Aj pre rastúci počet bežcov sa miesto registrácie presúva do vhodnejších priestorov Auparku. Do Košíc sa chystajú pretekári zo 45 krajín, okrem iného aj z Libanonu, Pobrežia Slonoviny či Thajska. O prvenstvo bude bojovať skupina približne dvadsiatich elitných bežcov, z ktorých viacerí majú osobné maximá na úrovni traťového rekordu (2:08:33). Prídu aj obaja víťazi lanského ročníka - Bieloruska Maryna Damantsevičová i Keňan Elijah Kemboi.

Čestným hosťom pretekov bude Austrálčan John Farrington, víťaz maratónu spred 40 rokov, čerstvý sedemdesiatnik. Príde v rámci projektu Po stopách maratónskych legiend a jeho meno ponesie juniorská štafeta, ktorú absolvuje 42 mladých ľudí zo stredných škôl košického kraja. Každý člen štafety odbehne jeden kilometer, na poslednom sa spoja a absolvujú ho spolu. V Košiciach sa stáva zvykom, že prítomná maratónska legenda odbehne posledný kilometer spolu s členmi štafety. "Pán Farrington má problémy s kĺbom, takže bežať nebude, ale sľúbil, že ak mu zoženieme bicykel, k štafete sa pripojí," naznačil Koniar.

V Košiciach pobeží aj zlatá biatlonistka z olympiády vo Vancouvri Anastasia Kuzminová. Trať, ktorú si vybrala, je zatiaľ v utajení. V polmaratóne sa zasa predstaví chodec Matej Tóth, ôsmy muž z pretekov na 50 km na londýnskej olympiáde. "Košice boli pre mňa už dlhší čas výzvou, ale stále som štart odkladal. Až teraz to vyšlo. Na preteky sa chystá celá rodina, štartovať bude otec, brat aj švagor, ostatní budú povzbudzovať. Verím, že to bude pekný víkend," reagoval Tóth. Priznal, že jeho telo bude možno z behu zmätené. "Som navyknutý na chôdzu. Ak zistím, že pohyb pri behu nie je ideálny, možno to odchodím," vravel s úsmevom. "Ale na 90 percent budem bežať," dodal.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
27. apríl 2024 01:36