StoryEditor

Do Košíc príde aj John Farrington

24.09.2012, 17:09
Po stopách maratónskych legiend je projekt, ktorým si Medzinárodný maratón mieru pripomína úspechy a osudy významných svetových legiend píšucich časť svojej kariéry na maratóne v Košiciach.

Po stopách maratónskych legiend je projekt, ktorým si Medzinárodný maratón mieru pripomína úspechy a osudy významných svetových legiend píšucich časť svojej kariéry na maratóne v Košiciach.

Nadchádzajúci ročník pretekov (7. októbra) si pripomenie víťazstvo vynikajúceho austrálskeho vytrvalca Johna Farringtona pred štyridsiatimi rokmi. Jeho meno ponesie tradičná juniorská štafeta, ktorú pobeží 42 mladých ľudí zo stredných škôl košického kraja – každý jej člen absolvuje jeden kilometer, záverečné metre 89. ročníka maratónu pobežia všetci spolu.

Farrington, ktorý nedávno oslávil sedemdesiatku, patril vo svojej ére k najlepším maratóncom na svete. Narodil sa v Anglicku, ale neskôr sa spolu s rodičmi presťahoval do Austrálie. Tam sa začal venovať behom na dlhé trate, predovšetkým maratónu.

Svoj prvý väčší úspech v ňom dosiahol v roku 1968, keď na austrálskom šampionáte dobehol druhý za oveľa skúsenejším Derekom Claytonom, ktorý bol v tej dobe držiteľom najlepšieho svetového výkonu všetkých čias 2:09:36,4 a zároveň prvým bežcom, ktorý v maratóne pokoril bájnu hranicu dvoch hodín a desiatich minút (štartoval aj v Košiciach, v roku 1970 skončil piaty).

V ďalších dvoch rokoch už austrálsky šampionát vyhral Farrington. Keď sa v roku 1972 rozhodol pre štart v Košiciach, okamžite bol pasovaný za jasného favorita. Navyše keď pred štartom vyhlásil, že sa cíti vo veľmi dobrej kondícii. Divákov nesklamal, na trati dominoval a štvrtým najrýchlejším časom na košickej trati 2:17:34,4 si dobehol po víťazstvo.

O rok neskôr prišiel znova. S novým osobným maximom 2:11:12,6 bol odhodlaný prekonať traťový rekord Leonarda Edelena (2:15:09) z roku 1963. Začal veľmi rýchlo a v sólovom behu prekonával jeden rekordný medzičas za druhým. Svoje sily však neodhadol a na 25. kilometri preteky vzdal. Po roku sa do Košíc vrátil s cieľom odčiniť neúspech. V chladnom, veternom a daždivom počasí však účastník dvoch olympiád preteky opäť nedokončil.

V tomto roku Košice privítajú Farringtona opäť. Bývalý bežec príde aj s manželkou a teší sa, že si konečne pozrie mesto a jeho okolie, na čo počas športovej kariéry nemal priestor.

Jiří Šmiták

 

Ktoré legendy si už Košice pripomenuli

2006 – Juan Carlos Zabala: Argentínčan vyhral v Košiciach v roku 1931, o rok neskôr triumfoval aj na olympiáde v Los Angeles.

2007 – Désireé Leriche: francúzsky vytrvalec, víťaz z roku 1937. Do Košíc pricestoval iba vďaka finančnej zbierke svojich priateľov. Počas druhej svetovej vojny zomrel v koncentračnom tábore.

2008 – Pavel Kantorek: do Košíc prišiel jeden z najúspešnejších bežcov podujatia, na Východe dosiahol tri víťazstvá.

2009 – Waldemar Cierpinski: dvojnásobný olympijský víťaz v maratóne (1976 a 1980), s juniorskou štafetou odbehol posledné kilometre pretekov.

2010 – Christa Vahlensiecková: pri príležitosti 30. výročia od prvého štartu žien v Košiciach prišla 5-násobná víťazka podujatia Nemka Christa Vahlensciecková.

2011 - Abebe Bikila: štafeta niesla meno tohto legendárneho Etiópčana, dvojnásobného olympijského víťaza (1960 a 1964). Od jeho triumfu v Košiciach vlani uplynulo 50 rokov.

 

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
01. máj 2024 23:28