StoryEditor

Ženský beh ovládli mama a dcéra Janečkové

02.10.2012, 12:04
Dominancia mamy a dcéry Janečkových z Nových Zámkov, vyše 800 zaregistrovaných bežkýň, výťažok 5200 eur na výstavbu športového ihriska a výborná atmosféra – to boli hlavné črty premiérového ročníka dm ženského behu.

Dominancia mamy a dcéry Janečkových z Nových Zámkov, vyše 800 zaregistrovaných bežkýň vrátane diabetičiek, výťažok 5200 eur na výstavbu športového ihriska v Sade Janka Kráľa v Bratislave-Petržalke a výborná atmosféra – to boli hlavné črty premiérového ročníka dm ženského behu.

Na 4-kilometrovej trati, na ktorú sa prihlásilo 484 bežkýň, zvíťazila iba 17-ročná Lucia Janečková, ktorá bola najlepšia aj pred dvoma týždňami na Bratislavskom nočnom behu. Druhá skončila vicemajsterka Slovenska na 800 m Paula Habovštiaková, tretia priečka patrila ďalšej Novozámčanke Kristíne Hegedüsovej.

„Nemala som nijakú krízu, akurát na treťom kilometri som sa trochu zľakla, či som neprepálila tempo. Ale ukázalo sa, že je to v poriadku. Atmosféra v uliciach i na dunajskom nábreží bola nádherná, som rada, že som vyhrala,“ vravela Lucia Janečková, ktorá by v decembri chcela štartovať na majstrovstvách Európy v krose v Budapešti.

Veľkú motiváciu zvíťaziť mala aj druhá v cieli Paula Habovštiaková. Chcela si dať darček k 24. narodeninám, ktoré slávila presne v deň pretekov: „Okrem toho som veľmi túžila venovať prvenstvo starej mame, ktorá v utorok zomrela. Nepodarilo sa mi to, lebo Lucia je predsa len lepšia vytrvalkyňa ako ja. Navyše, ona je stále v tréningu, kým ja som už mala po sezóne dvojtýždňovú pauzu. Tie dva týždne výpadku bolo na trati cítiť,“ reagovala.

Atlétke Slávie UK Bratislava sa premiérový ročník behu pre nežnejšie pohlavie páčil. „Bola som nadšená z divákov, ktorí nás povzbudzovali okolo trate najmä v historickom centre Bratislavy. Je krásne, keď vám neznámi ľudia tlieskajú a povzbudzujú vás aj turisti z Anglicka, Španielska, Nemecka či Francúzska. Bol to fajn zážitok, narodeniny som oslávila neopakovateľným podujatím,“ dodala.

Štvorkilometrovú trať absolvovala aj starostka mestskej časti Bratislava – Staré Mesto Tatiana Rosová. Celkovo ju klasifikovali na 201. mieste (25:39 min), ale vo svojej vekovej kategórii obsadila šiestu priečku!

„Keďže prevažná časť trate viedla ulicami Starého Mesta, bola mojou povinnosťou podporiť toto podujatie aktívnou účasťou - napriek tomu, že som nestihla dosť natrénovať,“ povedala Rosová.

Deväťkilometrovú trať, na ktorú si trúfalo 354 žien, zvládla najrýchlejšie mama víťazky kratšej trate 39-ročná Dana Janečková. Druhá v cieli bola Eva Tulejová, tretia dobehla Mária Prášilová.

„Čas tentoraz nebol podstatný, najdôležitejšie bolo prvé miesto. Takto sme si to s dcérkou naplánovali. Dohodli sme sa, že ona pobeží 4 a ja 9 km - a že obe vyhráme. Som nadšená z atmosféry. Veľmi milo ma prekvapil veľmi vysoký počet žien a dievčat, ktoré sa rozhodli pre 9-kilometrovú trať, najmä, keď mali v ponuke aj štyri kilometre. To je naozaj nevídaná a prekvapujúca vec. Som rada, že sa čoraz viac žien a dievčat zapája do masových bežeckých súťaží,“ povedala Dana Janečková.

Patrónka dm ženského behu, známa tanečníčka z televíznych súťaží Let's Dance Mirka Kosorínová si tiež trúfla na 9-kilometrovú trať. Zvládla ju za 49:39 min a celkovo ju klasifikovali na 89. mieste.

Výťažok zo štartovného venovali organizátori zo spoločnosti Be Cool na výstavbu športového ihriska v Sade Janka Kráľa v Bratislave, na ktoré prispeli aj partneri behu a samospráva. Celková vyzbieraná suma je 5200 eur.

„Sme radi, že viac ako osemsto žien a dievčat sa rozhodlo absolvovať tento čisto ženský beh. Teší nás, že úsilie, ktoré sme na prípravu premiérového ročníka vynaložili, nevyšlo nazmar. Atmosféra v Starom Meste bola neopakovateľná. Ľudia okolo trate boli silným zdrojom pozitívnej energie pre všetkých, čo sa na behu podieľali,“ komentoval riaditeľ pretekov Peter Pukalovič.

Výsledky, 4 km: 1. Lucia Janečková (AC Nové Zámky) 13:56 min, 2. Paula Habovštiaková (J&T Sport Team Bratislava/Slávia UK) 14:58, 3. Kristína Hegedüsová (AC Nové Zámky) 15:24. 9 km: 1. Dana Janečková (AC Nové Zámky) 36:11 min, 2. Eva Tulejová (Rapid Bratislava) 37:46, 3. Mária Prášilová (Miletička Bratislava) 39:19.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 06:17