StoryEditor

Bláznivý výmysel: Američan odbehol maratón v šľapkách

22.10.2012, 13:57
Američan Keith Levasseur si povedal, že odbehne maratón v šľapkách. V Baltimore to zvládol za dve hodiny, 46 minút a 58 sekúnd, zapíšu ho aj do Guinnessovej knihy rekordov.

Američan Keith Levasseur si povedal, že odbehne maratón v šľapkách. V Baltimore to zvládol za dve hodiny, 46 minút a 58 sekúnd, zapíšu ho aj do Guinnessovej knihy rekordov.

"Mojím cieľom bolo zabehnúť maratón pod tri hodiny. Po niekoľkých kilometroch som sa však cítil stále veľmi dobre, tak som si povedal, že zrýchlim. Bežal som takým tempom, pri ktorom som sa cítil pohodlne," komentoval Levasseur pre magazín Runner's World.

Naznačil, že ostatní bežci aj diváci si jeho netradičnú obuv hneď všimli. "Spočiatku mi vraveli, že som blázon, keď bežím vo flip-flopoch. Ale potom mi zaželali veľa šťastia," vravel s úsmevom.

V príprave odbehol v šľapkách najviac približne 21 kilometrov, maratónska trať však bola väčším sústom. "Po polovici pretekov som začal cítiť jedno miesto na pravej nohe. V bežných topánkach by z toho bol pľuzgier, ale teraz sa mi len zodral kúsok pokožky," opisoval.

"Dôležité bolo udržiavať vyvážený a efektívny štýl behu. Keď som sa na chvíľku pozabudol a bežal, ako som normálne zvyknutý, začali sa mi nohy vyšmykovať zo šľapiek, ale zakaždým som to ustál. Ani raz sa mi nezošuchli. Najťažšie boli dlažobné kocky, električkové koľajnice a stúpania. Keď som šiel do kopca, skôr to pripomínalo stúpanie po schodoch," vysvetľoval.

Priznal, že deň po pretekoch sa cítil trochu ubolenejší, než po maratónoch odbehnutých v klasickej obuvi (inak, za osobným rekordom zaostal len o osem minút). "Kamaráti sa ma pýtali, či si to niekedy zopakujem. Povedal som - nie. Aj keď niekto prekoná môj rekord, iba mu jednoducho zagratulujem," naznačil.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 21:08