StoryEditor

Nový RUN. Aj o Tahiťankách a o tom, že telo je mrcha

04.10.2012, 12:39
Aké oblečenie vás zahreje či ochráni pred vetrom? Podľa čoho si vyberať bežecké topánky? Čo robiť, keď vás trápia bolesti v oblasti lýtka? Poradíme vám v novom čísle magazínu RUN, ktoré práve vychádza.

Aké oblečenie vás zahreje či ochráni pred vetrom? Podľa čoho si vyberať bežecké topánky? Čo robiť, keď vás trápia bolesti v oblasti lýtka? Poradíme vám v novom čísle magazínu RUN, ktoré práve vychádza.

Vlna, nylon, polyuretán... Možno to poznáte – študujete pri nákupe ceduľku na bežeckom tričku či inom oblečení a len bezradne krútite hlavou. Čo tie čudné názvy znamenajú? Pomôžeme vám zorientovať sa, aký materiál je odolný voči vetru, aj aký vás zahreje. Pridáme aj rady, ako správne prať funkčné oblečenie, aby si čo najdlhšie udržalo potrebné vlastnosti.

Doktor Vladimír Hostýn, uznávaný odborník na ľudské nohy a chodidlá, vysvetľuje, prečo vznikajú bolesti v oblasti lýtok, aj ako im predchádzať. Lekár s neortodoxnými názormi hovorí aj o tom, že imidž je nanič a behanie cez bolesť je nezmysel. V čísle zároveň nájdete riport zo špeciálneho vyšetrenia biomechaniky nohy - podstúpil ho čitateľ RUN-u trpiaci chronickými bolesťami v päte, pre ktoré už rok poriadne nebehal.

Dvojica trnavských triatlonistov zvládla v Nórsku extrémne preteky Norseman, ktoré sú považované za najnáročnejší triatlon na svete. Prečítajte si bláznivý príbeh Silvie Blahovej a Ľuboša Bogára od skoku z trajektu do ľadových vôd fjordu Hardanger až po vyčerpávajúci výstup na magickú horu Gaustatoppen.

V novej rubrike s názvom Bežecký dotazník sa dočítate, čo beh znamená pre moderátora Mateja Sajfu Cifru, aj o jeho trápení na maratóne v Chicagu. Sajfa bude do RUN-u prispievať pravidelne, vo svojom prvom stĺpčeku píše o Tahiťankách, krízach i vytrvalosti.

Na ôsmich stranách nájdete veľký prehľad noviniek na trhu s bežeckou obuvou a bývalý bežecký reprezentant Marcel Matanin k tomu pridáva tipy, na čo si dať pri kúpe topánok pozor.

Môže byť beh umením? Áno - potvrdzuje to fenomén zvaný figure running. Vezmete mapu mesta, v spleti ulíc nájdete obrázok, ktorý sa vám páči, a zabehnete ho. Vďaka aplikácii v telefóne ho vyfarbíte a môžete sa oň podeliť s kamarátmi. Beh sa prelína s fantáziou, kreativitou, zábavou aj netradičným spôsobom spoznávania svojho mesta.

Podľa obľúbeného trénera a ultramaratónca Miloša Škorpila treba dať telu na jeseň vydýchnuť. To však neznamená prestať sa hýbať, lebo telo je mrcha a rýchlo si na to zvykne, tvrdí Škorpil. Dočítajte jeho článok do konca - píše totiž tak trochu o inom, než sľubuje v titulku. K textu pripája aj tréningový plán pre začiatočníkov na záver roka.

"Modriny sú pre mňa bežná záležitosť," priznáva vo veľkom rozhovore zrakovo postihnutá šprintérka Hana Kolníková. Nečakajte žiadnu zatrpknutosť. Hana opakuje, že len robí to, čo ju baví - reprezentuje Slovensko na paralympiádach i svetových šampionátoch, študuje a v zime relaxuje na snouborde.

V novom čísle RUN-u nechýba tradičná poradňa, tipy na bežecké podujatia a pridávame aj zopár rád, ako na jeseň nestratiť chuť vybehnúť. Príjemné čítanie.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 04:59