StoryEditor

Kristína a Slavo už trénujú. Pozrite si, čo sú zač

03.12.2012, 16:47
Dvaja odvážlivci. Behať začali len pred pár mesiacmi, ale už si trúfajú na maratón. Svoj prvý. Uspeli v súťaži RUN-u a dostali k dispozícii chlapíka, ktorý ich naň pripraví – skúseného bežca a bývalého olympionika Marcela Matanina. Sledujte, ako budú napredovať a trénujte s nimi.

Dvaja odvážlivci. Behať začali len pred pár mesiacmi, ale už si trúfajú na maratón. Svoj prvý. Uspeli v súťaži RUN-u a dostali k dispozícii chlapíka, ktorý ich naň pripraví – skúseného bežca a bývalého olympionika Marcela Matanina. Sledujte, ako budú napredovať a trénujte s nimi.

Tými odvážlivcami sú Kristína Vlková a Slavomír Tužinský. Ich cieľom je ČSOB Bratislava Marathon, ktorý sa pobeží na konci marca. Obaja už pár týždňov usilovne zarezávajú. Poďme sa pozrieť, čo sú zač.

Kristína má 27 rokov, pochádza z Trenčína, ale v novembri sa presťahovala za prácou do Bratislavy. Robí office manažérku v malej firme. Behať začala tento rok v júni. Hoci, v pláne to vôbec nemala. „Nikdy ma to nelákalo,“ priznáva.

Jej priateľ spolu s ďalším kamarátom ju niekoľkokrát volali behať, ale zakaždým odmietla. „Až raz som po práci nemala čo robiť a nemala som ani žiadnu výhovorku, tak som šla. Veď raz to prežijem, a potom budem môcť povedať – dobre, skúsila som, nebaví ma to. Ale cítila som sa veľmi dobre. A keď ma niečo chytí, venujem sa tomu. Na druhý deň som šla znova, na tretí zas, postupne som si pridávala. A ostala som pri behu dodnes,“ opisuje Kristína. Štartovala zatiaľ na Night Rune v Bratislave (53:34 minút) a polmaratóne v Košiciach (za dve hodiny a 14 minút).

Slavo Tužinský má 29 rokov, pochádza z Novej Bane, ale už dlhšie žije v Bratislave. Pracuje ako media buyer. S behaním začal v apríli. Nemal žiadny voľný čas ani energiu, k tomu čerstvo narodený synček Richard a ručička váhy ukazujúca na 102 kilogramov.

„Chodím do práce, končil som školu, učil som sa na štátnice, v noci ma budilo dieťa, manželka vyčerpaná. Zrazu som bol bez energie. Povedal som si, že keď všetci tí manažéri behajú, asi vedia prečo. Skúsim to aj ja. Začal som ráno behávať najskôr po stovkách metrov, potom kilometer a postupne viac. A deň bol zrazu dobrý, bol som svieži, vydržal som v robote aj doma,“ opisuje. Od apríla zhodil štrnásť kíl, odbehol bratislavský Night Run, polmaratón v Banskej Bystrici (2:03) aj Rusovský beh.

Ak chcú obaja zvládnuť maratón, nečaká ich vôbec ľahká úloha. „Kristína je úplný začiatočník, je to vidieť podľa rýchlosti behu. Obdivujem ju, že sa na to dala. Slavo je trošku lepší bežec, ale tiež s ním bude veľa roboty,“ hovorí Matanin. Z oboch však cíti nadšenie, čo je dôležité. „Dúfam, že im to vydrží aj pri dlhších behoch, ktoré určite nebudú jednoduché.“

Testy ukázali, že ak by Kristína a Slavo šli na maratón teraz, zabehli by ho v čase blížiacom sa piatim hodinám. „Mojím cieľom je, aby to v marci zvládli okolo štyroch hodín,“ reaguje bývalý slovenský reprezentant.

Celý článok aj s obšírnymi vizitkami Kristíny a Slava nájdete v novom čísle magazínu RUN. Ak si chcete vyskúšať ich prípravu, trénujte ako oni. Na stránkach RUN-u aj na našom webe budeme priebežne zverejňovať ich tréningové plány. Môžete ich vidieť aj na trati, už v sobotu 8. decembra budú štartovať na prvej Zimnej desiatke v Bratislave.

 

Tréningový plán pre Kristínu a Slava na december

2. december: voľný beh, jedna hodina, pulzová frekvencia 125 – 130 pulzov za minútu

4.: intervalový tréning  6 x 1 km, pauza 3:30 minúty

5.: voľný výklus, 45 minút, pulzová frekvencia 120

7.: intervalový tréning, 12 x 200 metrov, pauza 1:30 minúty

8.: preteky, Zimná desiatka – test

9.: voľný výklus, 35 minút. pulzová frekvencia 120

11.: intervalový tréning (200 + 300 + 400 + 500 m) x 4, pauza 2 minúty

13.: voľný klus, 50 minút, pulzová frekvencia 130

14.: intervalový tréning (600 + 800 + 1000) x 3, pauza 4 minúty

16.: dlhý beh 1:30 hodiny, pulzová frekvencia 120

18.: intervalový tréning 10 x 500 m, pauza 2 minúty

20.: voľný klus 50 minút, pulzová frekvencia 130

21.: intervalový tréning (400 + 500 + 600) x 5, pauza 3 minúty

23.: dlhý beh 1:40 hodiny, pulzová frekvencia 125

26.: voľný klus 1 hodina, pulzová frekvencia 130

28.: voľný klus 45 minút, pulzová frekvencia 125

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 07:08