StoryEditor

Posledný RUN v tomto roku. Aj o tom, ako prežiť zimu

02.12.2012, 23:20
V novom čísle magazínu RUN opäť nájdete užitočné rady a k tomu veľký rozhovor s Milošom Škorpilom, bežecký dotazník Toma Nicholsona a napríklad aj bláznivé kúsky od tvorcov bežeckej módy.

V novom čísle magazínu RUN opäť nájdete užitočné rady a k tomu veľký rozhovor s Milošom Škorpilom, bežecký dotazník Toma Nicholsona a napríklad aj bláznivé kúsky od tvorcov bežeckej módy.

Čo si obliecť na beh v chladnom a sychravom počasí? Ako sa rozvičit a čo robiť po behu? V čom sa odlišuje tréning v mrazivých a slnečných podmienkach, od teplejšieho ale veterrného či hmlistého počasia? Behanie v zime je v porovnaní s inými ročnými obdobiami špecifické. Poradíme vám, ako si užiť pohyb, odbehať, čo ste si zaumienili, a netrpieť pri tom, či neriskovať ochorenia.

Český ultramaratónec Miloš Škorpil je výnimočný chlapík známy vľúdnym prístupom a neortodoxnými názormi. Jeho rady s dôverou počúvajú tisícky bežcov. Kedysi súťažil, naháňal sa za časmi, teraz si beh užíva a rád o ňom filozofuje. Vo veľkom rozhovore tento apoštol náboženstva menom beh spomína aj na detstvo v Snine a odkazuje: "Hýbte sa. Beh je sloboda."

Športový fyziológ Viktor Bielik predstavuje dva základné testy, ktorými sa zisťuje kondícia bežca - meranie hladiny laktátu v krvi a spiroergometrické vyšetrenie. Ako sa robia a čo všetko sa z nich dozviete? Napríklad to, za aký čas by ste zajtra odbehli desať kilometrov. Alebo to, ako máte trénovať, aby ste o tri mesiace dosiahli v polmaratóne vysnívaný výsledok.

Toma Nicholsona poznáte ako investigantívneho novinára, ale tento Kanaďan dlhodobo žijúci na Slovensku sa vyše tridsať rokov venuje aj behu. V jeho dotazníku sa dozviete, ako si po prvom maratóne otvoril fľašu vína a myslel si, že je vyššia bytosť. A aj o mystickej trase v horách, o ktorej sa mu pravidelne sníva.

Tričko, šortky, prípadne elasťáky a bunda, ak je chladnejšie. Jasné a jednoduché. Ale bežecká móda je oveľa pestrejšia. Vedeli ste, že existujú bežecké svadobné šaty či sukne pre mužov? Výstrelky bežeckej módy sú bizarné i vtipné a možno vás článok v novom RUN-e inšpiruje k obmene šatníka.

Výhercovia našej súťaže Kristína Vlková a Slavo Tužinský začali prípravu na svoj prvý maratón. Dohliada na nich bývalý olympionik Marcel Matanin. Verí, že jeho zverenci zvládnu v marci ČSOB Bratislava Marathon za štyri hodiny. Kto sú Kristína a Slavo a aké dostali tréningové plány? Dozviete sa v novom čísle a môžete sa pripravovať spolu s nimi.

K tomu výborný Sajfov stĺpček, článok o tom, že čokoláda nie je hriech, či rozhovor o šedivých Košiciach s Johnom Farringtom, víťazom Medzinárodného maratónu mieru spred štyridsiatich rokov. Nový RUN, 68 strán čítania o behu, je tu pre vás.

 

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
24. apríl 2024 22:31