StoryEditor

Budúcnosť bežeckých pretekov? Nezvyčajné tematické behy

28.06.2013, 12:23
Autor:
tmtm

Uprostred celosvetového bežeckého rozmachu sa nie každý uspokojí s klasickými pretekmi. Mnohí hľadajú rozptýlenie v netradičných, tematických disciplínach.

Niekedy ide len o miernu inováciu bežných cestných alebo terénnych behov. Často sa však k behu pridávajú rôzne ďalšie aktivity, najmä prekonávanie rozličných prekážok.

Fenoménu tematických behov sa venovali aj internetové noviny U.S. News and World Report, ktoré si všimli, že z niektorých sa už stala masová záležitosť. Napríklad koncept Color Run, ktorý pozostáva zo sypania farebného prášku na bežcov, vznikol len v januári 2012. Tento rok sa rozšíri do 30 krajín a počet účastníkov by mal prekonať jeden milión. Na 21 pretekoch, kde zombie naháňajú bežcov, sa má zúčastniť 150 tisíc ľudí. A podobných príkladov je neúrekom.

Populárne sú aj prekážkové behy ako Tough Mudder (dráhy navrhujú príslušníci britských špeciálnych jednotiek) a aj na Slovensku známy Spartan Race. Podľa hovorcu americkej bežeckej organizácie Running USA Ryana Lamppu tento typ pretekov zvyčajne priťahuje mladých ľudí, ktorí sú bežeckými nováčikmi. „Účastníci neprichádzajú z cestných pretekov,“ povedal pre U.S. News and World Report.

Dodal, že mnohí skúsení bežci nad takýmito podujatiami ohŕňajú nos, ale účastníci tematických behov sa potom často odhodlajú aj na klasické cestné behy. K istému prieniku teda dochádza.

Tendenciu oživovať bežecký kalendár nezvyčajnými pretekmi možno vidno aj na Slovensku. Okrem už spomenutého Spartan Race sme tento rok boli svedkami napríklad behu na doskočisku skokanského mostíka na Štrbskom Plese alebo behu do schodov reštaurácie UFO na bratislavskom Moste SNP.

Existujú však aj tematické behy, ktoré si zachovávajú súťažný charakter, ale pridávajú k nemu ďalší rozmer, a to či už charitatívny (Beh pre život), tímový (Štefánik Trail, Od Tatier k Dunaju) alebo nejaký iný (behy pre ženy, nočné behy).

Fantázii sa medze nekladú. Zrejme je teda len otázkou času, kedy sa na Slovensku niekto inšpiruje obľúbeným maratónom na juhu Francúzska, kde na 23 občerstvovacích staniciach nalievajú víno...

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 03:11