StoryEditor

Z plyometrie majú úžitok aj vytrvalci

17.07.2013, 22:33
Autor:
tmtm

Plyometrický tréning, zameraný na rozvoj výbušnej sily na princípe natiahnutia a stiahnutia, nie je určený len šprintérom a skokanom, ale profitovať z neho môžu aj vytrvalci.

Podľa nového výskumu vedcov z Čile a Španielska sa u strednotratiarov a vytrvalcov, ktorí absolvovali šesťtýždňový plyometrický program popri bežnom tréningu, zvýšila výkonnosť v teste na 2400 metrov o 3,9 percenta. Zlepšili sa aj ich šprintérske schopnosti. V behu na 20 metrov si polepšili v priemere o 2,3 percenta. 

Vedci predpokladajú, že pozitívny efekt by sa prejavil aj na dlhších tratiach. Je to vďaka tomu, že plyometrické cvičenia zapájajú do činnosti viac svalových vlákien, a tým sa zlepšuje aj ekonomika behu.

Starší výskum, v ktorom sa porovnávali skokanské schopnosti rôznych typov bežcov, podľa očakávania ukázal, že šprintéri sú lepší skokani ako strednotratiari, a tí zase predstihli vytrvalcov. Zaujímavé však bolo, že v každej skupine boli najlepší skokani zároveň aj najlepšími bežcami. Tí, ktorí dokázali vyvinúť väčšiu výbušnú silu, boli rýchlejší aj v pretekoch trvajúcich niekoľko minút.

Medzi bežné plyometrické cviky zamerané na dolné končatiny patria skoky cez prekážky, bočné preskoky cez prekážku, zoskoky z plošín s následným výskokom, výskoky na plošiny, drepy s výskokmi atď. Na internete je k dispozícii množstvo inštruktážnych videí vrátane rád, ako pri cvičení predísť zraneniu.  

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 14:48