StoryEditor

Zlý spánok pred pretekmi? To rozbeháte

31.07.2013, 13:52
Autor:
tmtm

Jednou z nočných môr bežcov je, že ich niekoľkomesačná námaha vyjde navnivoč pre nedostatok spánku noc pred pretekmi. Zdá sa však, že táto obava je zbytočná.

Holandskí vedci otestovali vplyv nedostatku spánku na skupine cyklistov, ktorí absolvovali dvadsaťminútovú časovku v identických podmienkach. Jediný rozdiel bol v tom, že v jednom prípade mali za sebou bežnú dĺžku spánku, kým v tom druhom nespali vôbec.

Priemerná odjazdená vzdialenosť po normálnom spánku bola 7,68 kilometra. Bez spánku sa zmenšila len nepatrne na 7,62 kilometra. Zásadný rozdiel bol v odhade samotných jazdcov, koľko odjazdili. V prvom prípade tipovali, že to bolo 7,26 kilometra, kým v druhom iba 6,51 kilometra.

Podľa výskumníkov toto podcenenie skutočného výkonu môže viesť k tomu, že ľudia sa neodhodlajú s činnosťou vôbec začať, pretože majú pocit, že ju nedokážu úspešne ukončiť. Ak sa však nezľaknete a do plánovanej aktivity, či už behu, cyklistiky alebo čohokoľvek iného, sa pustíte, váš výsledok to nijako zásadne nepoznačí.

Upokojiť vás môže aj to, že ostatní účastníci súťaže možno nespali o nič lepšie. Vyzerá to teda, že na starom bežeckom porekadle, že sa netreba trápiť spánkom noc pred pretekmi, ale záleží na spánku dve noci pred súťažou, niečo bude.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 15:28