StoryEditor

Desatoro bežeckej etikety: Pozdrav, poďakuj a neber sa vážne

08.08.2013, 09:41
Autor:
tmtm

Tak ako v bežnom živote, aj pri behu existujú zásady slušného správania sa. Mnohé z nich sú nepísané, ale ich dodržiavanie veľa vypovedá o charaktere bežca.

Prinášame vám desať zásad bežeckej etikety, ako ich spracoval bežecký blog britského denníka Guardian.

1. Pozdravíš druhého bežca

Keď vidíte iného bežca, ako sa k vám približuje, pozdravte ho kývnutím hlavy, mávnutím ruky alebo aj slovne. Navzájom oceňte svoju snahu.

2. Pri cestovaní budeš brať ohľad na ostatných

Ak sa z behu potrebujete vrátiť vlakom alebo niektorým prostriedkom MHD, postavte sa na miesto, kde je najmenšia pravdepodobnosť, že budete niekoho obťažovať svojím spoteným telom.

3. Nebudeš vylučovať hlien

Občas sa stane, že si pri behu musíte vyčistiť nosné dutiny. Kdesi v lese alebo na poli to nie je problém, ale v meste alebo v parku počkajte na moment, keď vás nikto nevidí. Ak je tento úkon nevyhnutný, tvárte sa previnilo, akoby ste chceli povedať, že bežne to nerobíte, ale teraz sa nedalo inak.

4. Podelíš sa o priestor na chodníku

Ak bežíte v dvojici alebo v skupinke, majte na mysli, že rovnaký chodník alebo poľnú či lesnú cestu chcú využívať aj ostatní. Ak sa budete rozťahovať, pripravte sa na nevrlé pohľady a možno aj nadávky.

5. Zachováš si dôstojnosť pri obliekaní

Páni, ak nie ste práve na pláži, dvakrát si rozmyslite, či budete behať s odhalenou hruďou.

6. Nebudeš odhadzovať odpadky

Zdanlivá samozrejmosť, ale priznajme si, že občas na zemi vidno balenia z energetických gélov alebo tyčiniek. Všetci chceme behať v príjemnom prostredí, tak si ho také aj zachovajme.

7. Na pretekoch budeš mať realistické očakávania

Takmer na každých pretekoch sa do prvého radu postaví niekto, kto vyrazí na trať prvou kozmickou rýchlosťou. Zvyčajne ho stretnete po pár kilometroch, ako vyčerpane kráča. Nebuďte jedným z týchto hlupákov.

8. Budeš používať zdravý rozum

Aj pri tréningu sa treba správať rozumne. Nepúšťajte si hudbu tak hlasno, aby ste nepočuli prichádzajúce autá. Neprebiehajte cez cestu pred autom. Neohrozujte seba ani ostatných.

9. Poďakuješ sa usporiadateľom

Žiadne preteky by sa neuskutočnili bez dobrovoľných usporiadateľov. Poďakujte sa im, keď vám podajú občerstvenie alebo ukážu smer na križovatke. Zaslúžia si to.

10. Nebudeš sa brať príliš vážne

Priznajme si to, beh je iracionálna činnosť. Strávime množstvo času tým, aby sme v konečnom dôsledku skončili tam, kde sme začali. Berme to s nadhľadom. Nejde o život. Myslime na to, keď budeme v pokušení porušiť jedno z predchádzajúcich prikázaní.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 07:25