StoryEditor

Veľa sedenia škodí. Aj bežcom

28.08.2013, 03:45
Autor:
tmtm

To, že sedavý spôsob života má rôzne negatívne následky, je známa vec. Podľa nových zistení nám však priveľa sedenia škodí, aj keď sme inak fyzicky aktívni.

Americkí vedci analyzovali dáta 539 ľudí, ktorí mali v priemere 65 rokov, a zistili, že čím viac času ľudia strávili sedením, tým viac tuku mali v okolí srdca. Tento tuk súvisí so srdcovocievnymi chorobami.

Pozoruhodné je, že to platilo aj pre tých, ktorí pravidelne športujú. Podľa autorov štúdie to znamená, že sedenie a fyzická aktivita sú dve nezávislé činnosti, ktoré majú rôzny vplyv na naše zdravie. Ani tým, že športujeme, nedokážeme vykompenzovať hodiny presedené v kresle alebo na pohovke.

Nedávna štúdia výskumníkov z Texasu zistila, že účastníci maratónov a polmaratónov, čiže ľudia zvyčajne považovaní za fyzicky mimoriadne aktívnych, presedia denne osem až desať a trištvrte hodiny. Podľa inej štúdie z roku 2012 nie je veľký rozdiel v tom, koľko sedia športujúci a nešportujúci ľudia. V priemere to vyšlo na viac ako deväť hodín.

Zaujímavé je aj to, že v deň, keď ľudia športujú, sú celkovo o tridsať percent menej aktívni. Po rannom behu alebo cvičení vo fitnes centre majú totiž pocit, že si už svoje „odrobili“.

Okrem spomínanej tvorby tuku má sedenie aj ďalšie negatívne následky. Napríklad u žien každé dve hodiny sedenia v práci zvyšujú riziko cukrovky o sedem percent. Muži, ktorí sedia denne viac ako šesť hodín, majú o 18 percent vyššie riziko úmrtia na ochorenie srdca a o 7,8 percenta vyššiu šancu zomrieť na cukrovku než ľudia sediaci menej ako tri hodiny denne.

Keďže množstvo ľudí dnes pracuje v sedavých zamestnaniach, vyzerá to, že pred niekoľkohodinovým sedením takmer niet úniku. Lekári však tvrdia, že aj jednominútová prestávka v sedení môže viesť k zlepšeniu zdravotného stavu. Keď totiž sedíme, prúdenie krvi sa spomalí, využívame menej krvného cukru a spaľujeme menej tuku. To zvyšuje riziko srdcovocievnych chorôb a cukrovky.

Sedenie pôsobí negatívne aj na behanie. Podľa Nikki Reiterovej z projektu Run S.M.A.R.T. totiž svaly pri sedení buď stuhnú, alebo sa príliš natiahnu, a ani jedno z toho nie je pre beh dobré.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 02:47