StoryEditor

Beriete lieky na tlak? Beh vám pomôže

29.08.2013, 19:58
Autor:
tmtm

Ľudia, ktorí užívajú lieky na zníženie krvného tlaku a zároveň behajú, majú takmer o tretinu nižšie riziko, že umrú predčasne, ako ľudia, ktorí berú lieky a nebehajú.

Vyplýva to z výpočtov Paula Williamsa z Národného laboratória v kalifornskom Berkeley na základe údajov od 3907 bežcov a 6973 chodcov, ktorí užívali lieky proti vysokému krvnému tlaku. Williams porovnal počet úmrtí v období približne desať rokov. Nesledoval pritom absolvovanú vzdialenosť, ale výdaj energie vyjadrený takzvaným metabolickým ekvivalentom hodín za deň (METh/d).

Pri METh/d v rozmedzí 1,8 až 3,6 (vyššia hodnota predstavuje zhruba 24 kilometrov behu týždenne tempom 6:15/min.) sa úmrtnosť znížila o 29 percent. Vyššia fyzická aktivita už nemala žiadny dodatočný pozitívny efekt.

To však neznamená, že pohyb navyše by bol zbytočný, pretože znižuje riziko úmrtia na také ochorenia, akými sú cukrovka, srdcová arytmia, chronické ochorenie obličiek alebo cievne mozgové ochorenia.

Aj keď výsledky ukázali, že výsledky chodcov a bežcov sa nelíšili, Williams upozorňuje na to, že potrebnú hranicu spotrebovanej energie dosiahnete ľahšie behom ako chôdzou.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 11:16