StoryEditor

Nový hit – bežecké prehliadky miest

13.09.2013, 08:59
Autor:
tmtm

Bežci, ktorí cestujú po svete, už nemusia rýchle prehliadky veľkých miest absolvovať len tak, že sa prihlásia na miestny maratón alebo polmaratón.

Čoraz väčšiu obľubu si totiž získava koncept bežeckých prehliadok miest (v angličtine sightrunning). Zrejme len málokoho prekvapí, že korene má v New Yorku, odkiaľ sa rýchlo rozšíril do ďalších veľkých amerických miest a neskôr aj na ďalšie kontinenty. Podľa Runner’s World sú takéto prehliadky momentálne dostupné vo viac ako štyridsiatich mestách. Patria medzi ne aj Praha a Budapešť.

Ceny sú v rozsahu od 16 dolárov na osobu v Barcelone po 75 dolárov za prehliadku na mieru v New Yorku. Pre zaujímavosť, v Prahe sú k dispozícii štyri typy prehliadok. Tri majú presne určenú trasu v dĺžke deväť, dvanásť a trinásť kilometrov. Štvrtá je na mieru a jej dĺžka môže byť až 50 kilometrov.

Jednotlivec zaplatí za prehliadku 39 eur, štvorčlenná skupina 79 eur. Prehliadky na mieru stoja 89 eur, a to pre jednotlivca aj skupinu až šiestich bežcov. Viac sa teda oplatí ísť v skupine.   

V Budapešti sa behá od úpätia hradného vrchu popri Dunaji a potom do kopca na Citadelu, čiže nejde o žiadne flákanie.

Zakladateľ newyorskej firmy City Running Tours Michael Gazaleh povedal: „Ľudia sa radi držia svojej dennej bežeckej rutiny a zároveň majú pri sebe niekoho, kto žije a pracuje v meste a ukáže im ho.“ 

Christy Duckworthová po tom, ako absolvovala takúto prehliadku v Paríži, začala s ich organizovaním v rodnej Atlante. Hovorí, že ľudia, ktorí sa hlásia, sú nielen bežci, ale sú aj spoločenskí, takže pri každom behu má pocit, že je v spoločnosti priateľov. „Mám zlý pocit z toho, že som za to platená,“ dodala pre Runner’s World.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 12:33