StoryEditor

Psychická odolnosť tvorí štrnásť percent úspechu

10.10.2013, 13:43
Autor:
tmtm

To, že psychická odolnosť prispieva ku kvalite bežeckého výkonu, všetci tušíme. Nedokážeme však číselne vyjadriť príspevok mysle k fungovaniu tela.

Britský psychológ a doktorand na Staffordshirskej univerzite John Hall na základe svojho výskumu 706 ultramaratóncov tvrdí, že psychická odolnosť prispieva k úspechu v pretekoch 14 percentami. Hall meral tri zložky psychickej odolnosti – sebavedomie, pocit kontroly a stálosť (sústredenie, odhodlanie, prijatie zodpovednosti a stálosť postojov). Okrem toho bral do úvahy aj odvahu, vnímanie námahy a duševné schopnosti, ako sú určovanie cieľa a zmena zamerania.

Aj keď 14 percent na prvý pohľad nepôsobí ako príliš významná zložka výkonu, pri ultramaratónoch to môže znamenať rozdiel niekoľkých hodín.

Pri svojom výskume Hall zistil, že účastníci s vysokou úrovňou sebavedomia a kontroly nad situáciou pociťovali pri pretekoch menej fyzického nepohodlia. Bežci s kombináciou vysokého sebavedomia a stálosti boli zase dobrí v udržiavaní motivačných myšlienok a pocitov.

Hall pre Runner’s World dodal, že psychická odolnosť neznamená, že bežec dosiahne svoj očakávaný cieľ. Podá však lepší výkon, ako keby bol menej odolný. Celkovo sa dá výkon bežca lepšie predpovedať podľa jeho sebavedomia a stálosti ako podľa kontroly nad situáciou, duševných schopností alebo odvahy.

Dobrou správou pre všetkých bežcov je, že psychická odolnosť sa dá natrénovať. "Keď budete pracovať na schopnosti vyrovnávať sa so stresom, sústrediť sa, meniť zameranie sústredenia a na relaxovaní, urobí to z vás odolnejšieho a rýchlejšieho bežca,“ uzatvára Hall.

V tejto súvislosti je zaujímavý aj výskum z univerzity v Tel Avive, podľa ktorého triatlonisti cítia bolesť menej intenzívne a tolerujú ju dlhšie ako bežne športujúci ľudia. Jedno z vysvetlení je aj také, že intenzívnym tréningom možno naučili svoje telo účinne reagovať na bolestivé stimuly.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 03:19