StoryEditor

Vytrvalosť si môžete zvýšiť aj rečami

29.10.2013, 09:03
Autor:
tmtm

Na prvý pohľad to znie ako čosi z východnej mystiky, ale nový výskum britsko-holandskej skupiny naznačuje, že vytrvalosť možno zvýšiť aj motivačnými výrokmi.

Vedci si vybrali 24 dobrovoľníkov, ktorých nechali bicyklovať až do vyčerpania. Potom ich rozdelili na dve rovnako veľké skupiny. Tá prvá strávila polhodinu tým, že jej členovia si zapisovali rôzne motivačné výroky, ktoré používali v minulosti, a zároveň si pozerali zoznam ďalších takýchto výrokov. Z nich si mali vybrať štyri – dva na úvodnú fázu výkonu, napríklad „cítim sa dobre“, a dva na neskoršiu fázu, napríklad „vydrž, zvládneš to“.

Počas nasledujúcich dvoch týždňov mali používať tieto frázy pri tréningu. Ak sa im niektorá nepozdávala, mohli ju vymeniť za inú, až kým sa nedopracovali k svojej obľúbenej štvorici.

Po dvoch týždňoch vytrvalostný test zopakovali. Kontrolná skupina, ktorá si nevyberala motivačné frázy, dosiahla podobné výsledky ako prvý raz. Druhá skupina vydržala šliapať do pedálov o 18 percent dlhšie. Okrem toho aj vnímanie stupňa vyčerpania v nej stúpalo pomalšie ako v kontrolnej skupine.

Zaujímavé je, že aj v kontrolnej skupine desiati členovia používali istú formu slovného povzbudzovania. Autori štúdie však usudzujú, že vedomé a plánované používanie motivačných fráz je účinnejšie.

Ak sa tešíte, že motivačnými mantrami si zlepšíte výkonnosť takmer o pätinu, tak musíte svoj optimizmus zmierniť. Alex Hutchinson z časopisu Runner’s World poznamenáva, že testy vyčerpania sú niečo úplne iné ako preteky. Odhaduje, že tam by sa za výborný výsledok dalo považovať zlepšenie o jedno až dve percentá.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 14:43