StoryEditor

Steroidy zrejme účinkujú aj po rokoch

31.10.2013, 08:36
Autor:
tmtm

Dopingoví hriešnici dostávajú za užitie anabolických steroidov zvyčajne dvojročný trest. Účinky užívania však môžu pretrvávať aj po jeho odpykaní.

BBC informovala o výskume nórskych vedcov, ktorí testami na myšiach zistili, že tri mesiace po vysadení testosterónu a následnom šesťdňovom "tréningu" im svaly narástli o 30 percent. V kontrolnej skupine, ktorá predtým testosterón nedostávala, bol nárast len šesť percent. 

Profesor Kristian Gundersen z univerzity v Osle povedal, že drogy zvyšujú počet bunkových jadier v svalových vláknach. Tie sú kľúčom k budovaniu sily svalov. Testy na myšiach naznačujú, že dodatočné jadrá získané užívaním testosterónu pretrvávajú v svaloch dlhodobo. Podľa Gundersena to platí aj u ľudí. Odhaduje, že účinok by mohol byť aj desať rokov, ale zatiaľ to nevie podporiť dátami. Nórsky tím však už dostal grant od Svetovej antidopingovej agentúry na výskum na ľuďoch.

Gundersen si myslí, že súčasné tresty za doping sú nedostatočné a prihovára sa za doživotný dištanc. "Ak podvádzate vo vede, doživotne vás vylúčia. Môj osobný názor je, že by to tak malo byť aj u športovcov," povedal pre BBC. Priznáva, že je to prísny trest, ale v prípade podvádzania odôvodnený.

Už pred niekoľkými rokmi švédski vedci zistili, že súťažiaci v tlaku na lavičke, ktorí v minulosti dopovali a neskôr už vôbec netrénovali, alebo trénovali len s nízkou intenzitou, mali aj po rokoch rovnaký počet bunkových jadier v štvorhlavých stehenných svaloch, ako športovci, ktorí intenzívne trénovali.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 01:21