StoryEditor

Pohyb môže byť prevenciou pred depresiou

05.11.2013, 23:44
Autor:
tmtm

Športovanie sa už dlhší čas považuje za účinný nástroj liečenia depresie. Nová študia naznačuje, že pohyb je účinný aj ako prevencia.

Doktorand na Torontskej univerzite George Mammen pod dozorom profesora Guya Faulknera analyzoval výskumy, ktoré sa uskutočnili v uplynulých 26 rokoch. Zistil, že aj mierna pohybová aktivita, napríklad polhodina chôdze, môže prispieť k prevencii depresie.

U ľudí, ktorí nie sú fyzicky aktívni, bol v neskoršom veku výskyt depresie vyšší ako u tých, ktorí sa venujú aj menej intenzívnym pohybovým aktivitám.

Mammen povedal, že v čase, keď sa depresie liečia drahými liekmi, je preventívna stratégia oveľa dôležitejšia ako kedykoľvek predtým. Poznamenal však, že na to, aby sme predišli depresii, je potrebných viacero faktorov, vrátane genetických. Bez ohľadu na genetické predpoklady by však ľudia mali byť aktívni. Ak ešte nie sú, mali by s tým začať.    

Mammen dodáva, že odporúčanie venovať sa týždenne aspoň 150 minút miernej pohybovej aktivite alebo 75 minút intenzívnej pohybovej aktivite teda platí nielen pre telesné, ale aj pre duševné zdravie.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 07:14