StoryEditor

Amerika si zamilovala desiatku. Väčšinu na štarte tvoria ženy

08.11.2013, 06:46
Autor:
tmtm

Pre Američanov, ktorí merajú vzdialenosti v míľach, nie je desať kilometrov takou bežnou bežeckou vzdialenosťou ako pre zvyšok sveta. Napriek tomu je desiatka v USA čoraz obľúbenejšia.

V roku 2010 sa na cestných behoch na desať kilometrov zúčastnilo 1,3 milióna ľudí. To viedlo výskumníkov zo Severozápadnej univerzity k tomu, aby analyzovali nielen zloženie účastníkov, ale aj ich výkonnosť na desiatich najväčších pretekoch, ktoré sa konali v rokoch 2002 až 2011.

Po spracovaní údajov 400-tisíc bežcov zistili, že od rokov 2006 - 2007 prevažujú v štartovom poli ženy.  Z hľadiska výkonnosti je zaujímavé, že špičkoví bežci medzi mužmi aj ženami dosahujú čoraz lepšie časy. Rastie aj počet účastníkov, ktorí dokážu zabehnúť desať kilometrov pod jednu hodinu. Nárast je výraznejší u žien ako u mužov.

Keďže však stúpa aj celkový počet účastníkov, čoraz viac z nich strávi na trati viac ako hodinu. Pozoruhodné je aj to, že priemerný vek najrýchlejších mužov klesá. Jeden z autorov štúdie Dan Cushman povedal, že závery štúdie môžu byť užitočné najmä pre trénerov, aby mohli vytvoriť špecifické tréningové programy pre ženy, ktoré tvoria väčšinu štartujúcich.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 16:40